Mahsa Amini eylemleri dünyaya yayıldı: Londra ve Paris'te polisle çatışma çıktı
İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin gözaltı sırasındaki şüpheli ölümünün ardından başlayan protestolar dünya geneline yayıldı. Fransa, İngiltere, Kanada, Irak ve Şili'de eylemler yapıldı.
Fotoğraf: Londra'da pazar günü yapılan eylemde göstericilerden biri İran'ın 1979'daki İslam Devrimi öncesinde kullanılan ulusal bayrağını tutuyor.
İran'da başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındığı sırada üpheli şekilde ölen, gözaltı aracında başına copla vurulduğu yönünde görgü tanıkları ve ailesinin ifadeleri olan 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini için yapılan eylemler İran'da 10. gününde devam etti.
İran polisi işkence suçlamasını reddetmeyi sürdürürken Amini'nin ani bir kalp krizi geçirdiğini iddia ediyor ancak ailesi genç kadının öncesinde hiçbir sağlık sorunu olmadığını söylüyor.
İran'ın yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinde pazar günü Amini ve İranlı protestocular için destek gösterileri yapıldı.
İnsan hakları örgütlerine göre İran'ın çok sayıda kentinde yapılan eylemlerde şu ana kadar 50'den fazla kişi hayatını kaybetti.
İngiltere, Fransa, Kanada, Şili, Polonya ve Irak'ta İranlı protestocularla destek yürüyüşleri yapıldı.
LONDRA'DA 12 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Londra'nın farklı noktalarda düzenlenen protestolarda protestocular ve polis arasında çatışmalar yaşandı.
Polis, İran büyükelçiliği önünden Marble Arch ve İngiltere İslam Merkezi'nin bulunduğu Maida Vale'ye doğru yürüyen eylemcilerle polis arasında çatışma yaşandı.
Protests in front of the Iranian embassy in London right now.#Mahsa_Amini #مهسا_امینی pic.twitter.com/rHVTO9CXSa
— Parham Ghobadi (@BBCParham) September 25, 2022
Polis, Knightsbridge'de eylemcilerin polise yabancı cisimler attığını ve polis barikatını aştığı, atılan şişeler nedeniyle 5 polisin yaralandığını, 20 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.
İngiltere İslam Merkezi'nin çatısına tırmanan bir kişi ise İran'ın 1979'daki İslam Devrimi öncesinde kullanılan ulusal bayrağını açtı.
پرچم شیر و خورشید بالای مرکز اسلامی انگلیس که به حکومت ایران وابسته است.
— Parham Ghobadi (@BBCParham) September 25, 2022
Protesters on the roof of a mosque in London linked with the Iranian regime. pic.twitter.com/SMevpuEsna
Diğer yandan bazı sosyal medya kullancıları İran rejimi yanlısı kişilerin akşam saatlerinde eylemcilere bıçak ve palalarla saldırdığını ve gruplar arasında kavgaların çıktığını da öne sürdü.
1/x) The stabbers of the Islamic regime, who always threatened to kill Iranians in London, attacked a group of Iranians with knives and machetes in London tonight, and #مهسا_امینی #Mahsa_Amini #OpIran pic.twitter.com/1phKW5awhs
— آرتمیس (@Artemis_part) September 26, 2022
FRANSA'DA DA POLİSLE ARBEDE ÇIKTI
Frsnsa'nın başkenti Paris’te bir araya gelen göstericiler, Amini’nin ölümünü nedeniyle İran hükümetini protesto ederek, İran hükümetinin kadınlara karşı olan tutumunun kınadı. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney aleyhine sloganlar atan göstericiler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u Hamaney'in eylemlerine karşı tavır almaya çağırdı.
Öğleden önce Chatelet Meydanı’nda toplanan göstericiler öğleden sonra ise Eyfel Kulesi’nin karşısında bulunan Trocadero Meydanı’nda bir araya geldi.
Trocadero Meydanı’nda toplanan yüzlerce gösterici, İran’ın Paris Büyükelçiliğine yürüdü. Polis, İran Büyükelçiliğine 200 metre kala göstericileri durdururken, polis ile göstericiler arasında arbede çıktı.
#BreakingNews
— Sima Sabet | سیما ثابت (@Sima_Sabet) September 25, 2022
Police uses tear gas to prevent demonstrators entering Islamic Republic embassy in Paris#مهسا_امینی #Mahsa_Amini
pic.twitter.com/63Ox9aKv9o
Kanada, Şili, Polonya ve Irak'ta da İranlı protestoculara destek eylemleri yapıldı.
Kanada'nın en büyük kenti olan Toronto'da binlerce kişi Amini adına düzenlenen protestolarda yer aldı. Katılımın oldukça fazla olduğu gösterilerde, 'dünyanın en uzun caddesi' olarak anılan Yonge Caddesi trafiğe kapatıldı. Başkent Ottawa'da ise İranlılar parlamento binası önünde toplandı.
Amini'nin 17 Eylül'de düzenlenen cenazesinin ardından kadınların başlattığı saç kesme eylemi, gösterilerde de devam etti.