Mahsa Jina Amini'nin ölüm yıl dönümünde grev ve abluka
Artı Gerçek - İran'da Jina Mahsa Amini'nin birinci ölüm yıl dönümünde Kürt şehirlerinde yaşayanlar bugün dükkanlarını kapalı tutuyor. İran'da Kürtlere yönelik insan hakları ihlallerini raporlamak amacıyla kurulan Norveç merkezli Hengaw'a göre, İran'ın Kürdistan eyaletinde parti, örgüt ve sivil aktivistlerin talebi üzerine çok sayıda kentte esnaf ve işçiler, Amini'nin ölümü ve "Jin, Jiyan, Azadi" (Kadın, Yaşam, Özgürlük) hareketinin başlamasının yıldönümünde işyerlerini kapatarak büyük bir greve gitti.
18 KENTTE GREVE KATILIM OLDUĞU AÇIKLANDI
Hengaw İnsan Hakları Örgütü aralarında Bukan, Dehgulan, Merivan, Urmiye, Senendec, Kamyaran, Baneh, Gurve, İlam, Bicar, Ravansar, Sakkız, Mahabad ve Divandere'nin bulunduğu Kürdistan eyaletinin 18 kentinde genel grev yapıldı.
İran güvenlik birimlerinin Amini protestolarına sert müdahaleleri nedeniyle sokaklarda kitlesel gösteriler düzenlenmesi çağrıları yapılmadı.
Sanandaj is on a widespread strike.
— Hengaw Organization for Human Rights (@Hengaw_English) September 16, 2023
Saturday, September 17, 2023#JinaAmini pic.twitter.com/w5M4nbILGT
Sosyal medyada yer alan görüntülerde başkent Tahran'ın batısındaki Kerec kentinin bir mahallesi olan Gohardaşt ve kuzeydoğu kenti Meşhed'in de aralarında bulunduğu bölgelerde belirgin protestolar görüldü. Sosyal medyada paylaşılan bir videoda Gohardaşt'da bir grup göstericinin "Biz büyük bir milletiz ve İran'ı geri alacağız" sloganları attığı, sürücülerin ise korna çalarak teşvik edici sloganlar attığı görülüyor.
گوهردشت ✌️pic.twitter.com/ZKPcA5rQxo
— اسرائیل به یاد مهسا امینی (@IsraelPersian) September 16, 2023
KÜRT KENTLERİNE GÜVENLİK GÜCÜ ABLUKASI
Amini'nin memleketi Sakkız kenti güvenlik güçlerince çevirilerek girişlere kapatıldı. Sadece Kürt bölgeleri değil diğer kentlerde de olası protestolar nedeniyle güvenlik önlemleri artırıldı. Hengaw'a ulaşan görüntü ve videolara göre, keskin nişancılar ve özel birlikler de dahil olmak üzere çok sayıda İran güvenlik gücü farklı yerlerde konuşlandırıldı.
Deployment of repressive forces around the residence of Jina Amini's family in Saqqez.
— Hengaw Organization for Human Rights (@Hengaw_English) September 16, 2023
Saturday, September 16, 2023
Exclusive to Hengaw#JinaAmini pic.twitter.com/Haa8UYDfMH
Jina Amini'nin ailesinin Sakkız'deki evinin etrafına konuşlanan güvenlik güçleri fotoğraflandı.Başta Sakkız olmak üzere diğer şehirlerde de devriye geziyor.
According to videos and reports received by Hengaw, IRGC forces have been widely deployed in the Hassan Abad neighborhood in Sanandaj. These forces have created a fearful atmosphere in the neighborhood
— Hengaw Organization for Human Rights (@Hengaw_English) September 16, 2023
Saturday, September 16, 2023#JinaAmini pic.twitter.com/pXzfSP0PDR
Devrim Muhafızları helikopterleri Sakkız başta olmak üzere sık sık şehirlerin üzerinde uçuşlar yapıyor.
According to the report received by Hengaw, IRGC helicopters are flying at low altitudes over the sky of Saqqez city, particularly in the vicinity of Aichi Cemetery.
— Hengaw Organization for Human Rights (@Hengaw_English) September 16, 2023
Saturday, September 16, 2023#JinaAmini pic.twitter.com/9ruwLFxOET
Hengaw İnsan Hakları Örgütü'nden Neşmîl Abdî Mahsa Jîna Amini'nin mezarının da ablukaya alındığını söyledi.
BABA AMJAD AMİNİ DE GÖZALTINA ALINMIŞTI
Mahsa Amini'nin babası Amjad Amini de bugün evden çıktığı sırada Devrim Muhafızları'nca gözaltına alınmıştı. Kürdistan İnsan Hakları Ağı, baba Amini'nin kızının ölümü için anma yapmama konusunda uyarıldıktan sonra serbest bırakıldığını açıklamıştı. Amini ailesi kızlarının hastalık nedeniyle öldüğü yönünde yapılan resmi açıklamaları şüpheli bulduğunu ve aldığı darbe nedeniyle komaya girerek gözaltında öldüğünü savunuyor. Yerel ve uluslararası çok sayıda medya kuruluşuna demeç veren aile bu nedenle İran yargısının hedefi haline gelmişti. Aile kızlarının ölümünün birinci yıl dönümünde mezarı başında dini bir anma töreni düzenlemek istediklerini duyurmuştu.
NE OLMUŞTU?
İran, geçen yıl 16 Eylül'de ülkenin ahlak polisinin gözetiminde İranlı Kürt kadın Mahsa Amini'nin ölümünden bu yana protestolarla sarsılmıştı. Hayatın her kesiminden İranlılar, 1979 İslam devriminden bu yana İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı en cesur meydan okumalardan birini yapmıştı. Eylemlere katılan 7 kişi idam edilmiş, on binlercesi gözaltına alınmış, İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'na (HRANA) göre 500'den fazla eylemci de güvenlik güçlerince öldürülmüştü. (DIŞ HABERLER)
Mahsa Jina Amini protestolarının birinci dönümü: 'Öfkemiz küçük bir kumaş parçasının ötesinde'