Maraş depremleri dünya basınında: Yaklaşan seçimler depremin yıkıntıları tarafından belirlenecek

Maraş depremleri dünya basınında: Yaklaşan seçimler depremin yıkıntıları tarafından belirlenecek
Türkiye Maraş depremlerinin yaralarını sarmaya çalışırken, uzmanlar tarafından yüzyılın en büyüklerinden biri olarak nitelenen depremler dünya basınının da gündeminde. Dış basın depremler sonrasında Erdoğan'a eleştirilerin arttığını vurguluyor.

Artı Gerçek - Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin gelişmeler dünya basınında geniş yer buluyor. İngiliz, ABD, ve Fransız basınında depremin üzerinden beş gün geçmesine rağmen arama kurtarma çalışmalarının hâlen sağlıklı bir şekilde yürütülmediği belirtilirken, enkaz altında kalanlar için umutların tükenmekte olduğuna vurgu yapıldı.

FINANCIAL TIMES: DEVLET VARLIK GÖSTEREMEDİ

Londra merkezli Financial Times gazetesi bugün 'Türkiye depremle baş etmek zorlanırken aileler ölülerini kendileri gömmek zorunda kalıyor' başlığıyla yayımladığı makalede, normalde varlığını güçlü şekilde hissettiren devletin depremin ardından varlık gösteremediğine vurgu yaptı. Gazete, birçok depremzedenin devletten hiç yardım görmedikleri için öfkeli olduğunu belirtti. Gazete, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar'a ve Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'na depremzedeler tarafından gösterilen tepkiyi de okuyucularına aktardı.

NEW YORK TIMES: ARTIK ANTAKYA YOK, BİR MEDENİYET YIKILDI

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times ise "Artık Antakya Yok': Türkler depremin bir kenti, bir medeniyeti yıktığını söylüyor" başlıklı makalede Antakya'nın sokaklarındaki depremzedelerin tanıklıklarına yer verdi. İnsanların depremlerle birlikte, "evlerini, eşyalarını, anılarını ve hatta Hatay'daki geleceklerini" kaybettiğini belirten muhabirler, birçok kişinin sıcak kalmak için çöp yaktığını aktardı. Vivian Yee ve Nimet Kıraç'ın kaleme aldığı makalede, soğuk havanın depremzedelerin içinde bulunduğu koşulları daha da ağırlaştırdığı ve umutların tükenmekte olduğu belirtildi.

LE MONDE: ERDOĞAN'A ELEŞTİRİLER ARTTI

Fransız Le Monde gazetesi ise "Türkiye'de deprem: Erdoğan savunmaya geçmek zorunda kaldı" başlıklı makalesinde, depremden etkilenen şehirlerde koordinasyonsuzluğun halkta yarattığı öfkeye vurgu yaptı ve "1999 yılında depremin yönetimi pahalıya mal olmuştu. Ardından hükûmet, birkaç ay önce Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan AKP'nin kazandığı 2002 milletvekili seçimlerini kaybetti. Yaklaşan seçimler, büyük olasılıkla, depremin yıkıntıları tarafından belirlenecek" ifadelerine yer verdi.

Erdoğan’ın çarşamba günü Maraş'a gittiği aktarılan analizde, “Devlet Başkanı, burada kendini, depremzedelerle ilgilenilmesini sağlayacak tek kişi olan, ‘Devlet Baba’ olarak sundu” dendi. Analizde, Erdoğan’ın deprem bölgesinden yaptığı ilk açıklamada, “Sadece cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız” dediği hatırlatıldı.

Erdoğan'ın "Şu an itibarıyla Hatay'ımızda asker, jandarma, polis toplamda 21 bin 200 personel görev ifa ediyor. Bazı haysiyetsiz, namussuz kişiler kampanya yaparak, 'Hatay'da asker, jandarma, polis göremedik' gibi yalan yanlış iftiralar atıyor. Bizim askerimiz, jandarmamız, polisimiz şereflidir. Bu şerefsizlerin ağzına biz onları meze yaptırmayız” açıklamasına yer verilerek “Türkiye Cumhurbaşkanı'na has bir üslupla eleştiriye yönelik tehditlerle noktalanan bu rahatlatma girişimi, 1999 İzmit depreminden bu yana benzeri görülmemiş ölçekteki bu insani felaketin yönetiminde özellikle zor ve gergin bir döneme denk geliyor" yorumunu yaptı.

Depremin ardından Erdoğan'ı merkeze alan eleştirilerin arttığını vurgulayan gazete ve Twitter'a yönelik kısa süreli erişim kısıtlamasını hatırlatarak bu adımı "Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkede kamuoyu kendisine karşı dönmeye hazırlanırken karşı hamle yaptı” diye niteledi. (DIŞ HABERLER, T24)

Öne Çıkanlar