ABD'li senatör Bob Menendez rüşvet almakla suçlandı: Türkiye'ye yönelik sert tavrıyla tanınıyordu

ABD'de Demokrat Partili Senatör Bob Menendez rüşvet soruşturmasında suçlandı. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Menendez Türkiye'ye yönelik sert tavrıyla tanınıyor ve ABD hükümetinin Ankaraa'ya F-16 satma kararına karşı çıkıyordu.

ABD'li senatör Bob Menendez rüşvet almakla suçlandı: Türkiye'ye yönelik sert tavrıyla tanınıyordu

Artı Gerçek - ABD Adalet Bakanlığı, New Jersey eyaletinin Demokrat Senatörü ve Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin başkanı Robert Menendez'in yüz binlerce dolar rüşvet aldığı iddiasıyla suçlandığını açıkladı. Savcılar, Menendez ve eşi Nadine'in New Jersey'li üç iş insanından külçe altın ve nakit para kabul ettiklerini söylüyor. Önümüzdeki yıl yeniden seçilmek isteyen Menendez'e yönelik soruşturma Demokratların 100 üyeli Senato'daki 51'e 49 sandalyelik çoğunluklarını genişletme çabalarını zorlaştırabilir. 69 yaşındaki Menendez Türkiye'ye yönelik sert tavrıyla tanınıyor.

MISIR HÜKÜMETİNE FAYDA SAĞLAMAK İÇİN RÜŞVET ALMAKLA SUÇLANIYOR

Savcılar, senatör ve eşinin parayı "Mısır hükümetine fayda sağlamak" için kabul ettiğini iddia ediyor. Suçlamalar Adalet Bakanlığı'nın yıllar süren soruşturmasının ardından geldi. Menendez ve eşi üç ayrı suçlamayla karşı karşıya.Bunlar "rüşvet almak için komplo kurmak", "dürüst hizmet dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak" ve "resmi haklar altında haraç almak için komplo kurmak" olarak açıklandı.

YAPILAN ARAMADA RÜŞVET ANLAŞMALARININ KANITLARI BULUNDU

Savcılar Menendez ve eşinin New Jersey'li Wael Hana, Jose Uribe ve bankacılık suçlarından davası süren emlak devi ve eski banka yöneticisi Fred Daibes adlı üç kişiden nakit para, altın, ev ipoteği ödemeleri ve lüks bir araç da dahil olmak üzere rüşvet aldıklarını iddia ediyor. İddianameye göre bunu, Menendez'in senatör olarak nüfuzunu ve gücünü kullanarak üç iş insanını korumak ve "Mısır Arap Cumhuriyeti'ne fayda sağlamak" karşılığında yaptılar.

NAKİT PARA, LÜKS OTOMOBİL, KÜLÇE ATINLAR

Savcıların iddiasına göre, Federal ajanlar Menendez'in evinde arama emri çıkardılar ve rüşvet anlaşmalarının kanıtlarını buldular. Bunların arasında 480 bin dolarlık nakit para da vardı ve bunların çoğu "zarflara doldurulmuş ve giysilere, dolaplara ve bir kasaya gizlenmişti". Ajanlar ayrıca garajda park halinde Uribe tarafından ödenmiş lüks bir araç ve evde resimleri iddianamede yer alan 100 bin dolarlık külçe altın bulduklarını söyledi.

'YOLSUZLUK ANLAŞMASI'

İddianamede savcılar Bay Menendez'in eşi Nadine'in New Jersey'li üç iş insanından biri olan Hana ile birlikte çalışarak senatörü Mısırlı istihbarat ve askeri yetkililerle tanıştırdığını iddia ediyor. İddianamede savcılara göre, aslen Mısırlı olan Hana, Menendezîn eşi ile cep telefonundan sildiği binlerce kısa mesaj alışverişinde bulundu ve ikisi Senatör Menendez'in Mısır hükümetine yabancı askeri satışlar ve yabancı askeri finansman ile fayda sağlaması için para sağladığı bir "yolsuzluk anlaşması" kurdu.

Savcılar 39 sayfalık iddianamede Menendez'in "Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde ("SFRC") önce Sıralama Üyesi sonra da Başkan olarak liderlik pozisyonunda bulunduğunu ve bu nedenle, diğer hususların yanı sıra, Yürütme Organı'nın Mısır Hükümeti'ne veya Mısır Hükümeti yararına dış askeri satış, dış askeri finansman ve diğer yardım veya destek sağlama kararları üzerinde etkiye sahip olduğunu" yazdı. Savcılar bir keresinde Menendez'in Mısır hükümeti adına gizlice bir mektup yazarak diğer ABD'li senatörleri Mısır'a yapılacak 300 milyon dolarlık yardımın önündeki engelin kaldırılması için ikna etmeye çalıştığını da söyledi.

İş insanlarıı Wael Hana, Jose Uribe ve Fred Daibes de iddianamede suçlandı. Savcılar, aslen Mısırlı olan Hana'nın 2018 yılında Menendez ve Mısırlı yetkililer arasında akşam yemekleri ve toplantılar düzenlediğini ve yetkililerin Menendez'e ABD askeri yardımının durumu hakkında baskı yaptığını söyledi. Savcılar, bunun karşılığında Hana'nın Nadine Menendez'i şirketinin maaş bordrosuna dahil ettiğini söyledi.

Mısır o dönemde ABD'nin en büyük askeri yardım alıcılarından biriydi, ancak Dışişleri Bakanlığı 2017 yılında 195 milyon doları kesmiş ve Mısır insan hakları ve demokrasi konusunda gelişme gösterene kadar 65.7 milyon doları daha iptal etmişti.

DAHA ÖNCE DE RÜŞVETLE SUÇLANMIŞTI

Menendez ilk kez rüşvet suçlamasıyla karşı karşıya değil. Kongre'de 2006 yılından bu yana görev yapan senatör, 2015 yılında New Jersey'de, FloridaLI zengin bir göz doktorundan lüks tatiller de dahil olmak üzere rüşvet aldığı iddiasıyla suçlanmıştı. Bu dava, jüri üyelerinin oybirliğiyle bir karara varamaması üzerine düşmüştü. (DIŞ HABERLER)