ABD'li senatör Menendez'den F-16 şartı: Erdoğan NATO müttefiklerine karşı 'daha az kavgacı' olmalı

ABD'li senatör Menendez'den F-16 şartı: Erdoğan NATO müttefiklerine karşı 'daha az kavgacı' olmalı
ABD'li Demokrat Senatör Menendez Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışının gerçekleşmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müttefiklerine yönelik tutumunun değişmesi gerektiğini vurguladı. Menendez "İsveç sadece denklemdeki bir parça" dedi.

Artı Gerçek - ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Menendez uzun süredir karşı çıktığı Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışına muhalefet şerhini kaldırabilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO müttefiklerine ve komşularına karşı “daha az kavgacı” bir tutum sergilemesi gerektiğini söyledi.

'ÖNEMLİ OLAN ERDOĞAN'IN ÜLKESİYLE GELECEĞE NASIL İLERLEMEK İSTEDİĞİ'

Erdoğan'ın 28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerini kazanmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada "Şimdi önemli olan, Erdoğan'ın ülkesi ile geleceğe nasıl ilerlemek istediğidir. Eğer bugüne kadar olduğu yerden başka bir yön seçmek istiyorsa, bunu görmeyi dört gözle bekliyorum" dedi. Reuters'in aktardığına göre Menendez ardından Erdoğan'ın benzer tutumunu koruması halinde F-16 satışına karşı çıkmayı sürdüreceğini de söyledi.

'İSVEÇ SADECE DENKLEMDEKİ BİR PARÇA'

Demokrat Partili Senatör Menendez satışa karşı çıkma nedeninin Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği talebine yönelik vetosu olmadığını da vurguladı. “İsveç sadece denklemdeki bir parça” diyen Menendez, bazı senatörler için masada yalnızca İsveç meselesinin olabileceğini belirterek, “Ancak benim için öyle değil” dedi.

Türkiye, Ekim 2021’de 20 milyar dolar değerindeki F-16 savaş uçaklarını ve 80 modernizasyon kitini satın almak istedi. ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, satışı desteklediğini belirtirken onayını almak için aylarca Kongre ile iletişim halinde oldu. Başta Menendez olmak üzere birçok senatör ise, "Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkışı, insan hakları ihlalleri, basın özgürlüğü ve Yunanistan ile yaşanan gerilimler" gibi nedenlerle satışa karşı çıkmıştı. Büyük silah satışlarının gayrı resmi inceleme sürecinde, Senato Dış İlişkiler ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler komitelerinin liderleri, insan hakları endişeleri de dahil olmak üzere söz konusu meseleler nedeniyle anlaşmaları bekletme hakkına sahip.

Biden, önceki gün seçim sonuçları nedeniyle Erdoğan'ı telefonla tebrik etmişti. Menendez, bu görüşmeden beri Biden’la konuşmadığını belirtti. Biden, bu görüşmede Erdoğan’ın F-16 satışlarını gündeme getirdiğini, kendisinin de İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunu hatırlattığını söylemişti.

BLINKEN: YÖNETİMİMİZ F-16'LAR KONUSUNDA ÇOK NETTİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da dün İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile İsveç’teki görüşmesinden sonra yapılan ortak basın toplantısında, İskandinav ülkesinin NATO üyeliği ile Türkiye’ye F-16 satışının birbirinden farklı konular olduğunu söyledi.

İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili soruya Blinken, "İsveç'in NATO üyeliği ve F-16'lar farklı konular. Ancak her ikisi de bizim kanaatimize göre, Avrupa güvenliği için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle hem Türkiye'yi hem de Macaristan'ı, İsveç'in NATO'ya katılımını mümkün olan en kısa sürede onaylamaya çağırıyoruz. İsveç'in artık hazır olması için daha fazla zamana gerek yok. Yönetimimiz, F-16'larla ilgili olarak çok netti. Türkiye'nin NATO ittifakının kritik bir üyesi olarak F-16'lara sahip olmasının, İttifakın en yüksek standartlarında faaliyet göstermesi ve diğer tüm müttefiklerle tamamen birlikte çalışabilir olması için önemli olduğuna inanıyoruz. Bu, ABD'nin çıkarınadır ve bu nedenle bunu gündeme getirdik. Biz, iki konuyu ilişkilendirmediğimiz halde, biz derken Biden yönetimini kastediyorum, bazı Kongre üyelerinin İsveç'in NATO'ya katılımını F-16'lardaki ilerlemeye bağladığı da aynı derecede doğru. Kongre tamamen eşit ve bağımsız bir hükûmet organıdır. Bu tür kararlarda onların sesi ve oyları elbette kritik öneme sahiptir. Ama bizim açımızdan her ikisi de mümkün olan en kısa sürede ilerlemelidir.

"NATO'ya katılım, bir süreçtir. Bu süreç boyunca İttifak üyeleri kendileri için endişe unsuru olan konuları gündeme getirebilir. Ve tabii ki Türkiye, son birkaç ayda bunu yaptı" diyen Blinken "İttifakın tüm üyelerini, bazı (güvenlik) endişelerine odaklamış olmasının Türkiye'nin başarısı olduğunu düşünüyorum. Ancak bu endişeleri gidermek için somut adımlar atmış olmaları da İsveç ve Finlandiya'nın başarısıdır" dedi. ABD'ye göre İsveç'in NATO'ya katılımı için zamanın geldiğini işaret eden Blinken, "Çok haklı endişeleri gidermek için çok önemli adımlar attı. Bu nedenle bu sürecin önümüzdeki haftalarda tamamlanmasını dört gözle bekliyoruz. Olabileceğinden ve olması gerektiğinden hiç şüphemiz yok ve olmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar