Miçotakis ülkesinin göçmen politikasını savundu: Sert ama adil

Miçotakis ülkesinin göçmen politikasını savundu: Sert ama adil
Yunanistan Başbakanı, CNN'e verdiği röportajda ülkesinin göçmen politikasını savunarak göçmenlerin bilerek geri itildiği iddialarını reddetti. Miçotakis, New York Times'ın özel haberiyle gündeme gelen görüntülerle ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirtti.

Artı Gerçek - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkesinin göçmen politikasını 'sert ama adil' diye niteledi. ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ın haberiyle gündeme gelen ve 12 mültecinin Yunan sahil güvenlik ekipleri tarafından zorla sınır dışı edildiğini gösteren videoyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini dile getiren Miçotakis, ülkesinin göçmenleri bilerek 'geri ittiğine' dair iddiaları ise yine reddetti.

CNN'in ünlü sunucusu Christiane Amanpour'a röportaj veren Miçotakis, söz konusu videoyu çok ciddiye aldığını belirterek hükümetinin konuyla ilgili soruşturmasının sürdüğünü dile getirdi. Yunanistan Başbakanı, Amanpour'un "Yunanistan göçmenleri bilerek mi geri itiyor?" sorusuna ise "Kesinlikle hayır" yanıtını verdi. Miçotakis, videodaki görüntüleri "kesinlikle kabul edilemez bir uygulama" diye niteledi.

İktidara geldiği 2019'dan bu yana ülkesinin göçmen politikalarını sertleştiren Miçotakis, insan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler tarafından deniz ve kara sınırlarından gelen düzensiz göçmenleri zorla geri itmekle suçlanıyor.

NE OLMUŞTU?

New York Times'ta 19 Mayıs'ta yayınlanan özel haberdeki görüntülere göre,11 Nisan'da Midilli Adası'nda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 12 mülteci, kar maskesi takan kişilerce beyaz bir minibüsle uzak bir noktaya götürüldükten sonra bir şişme bota bindiriliyor. Bot daha sonra onları Yunan sahil güvenlik teknesine aktarıyor. Tekne, sığınmacıları Ege Denizi'nin ortasına bırakıyor. Gazete daha sonra İzmir'deki bir gözaltı merkezinde tutulan mültecilerden 11'iyle görüştü ve görüntüleri doğrulamak için diğer gemilerin koordinatlarını kullandı.

AB Komisyonu'nun iç işlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Twitter hesabından olayla ilgili bir açıklama yaparak, "Bir yıl önce, sınır yönetimini görüşmek üzere Yunan hükümeti ile bir araya geldim ve yasa dışı tehcirlere mahal olmadığını açıkça belirttim" demişti.

Johansson, görüntülerin basına yansıması üzerine ilgili makamlar ile tekrar temasa geçtiğini belirterek, "Bu olayın tamamen ve bağımsız bir şekilde soruşturulması için Yunan makamlarına resmi bir talep gönderdik. Yeni bağımsız izleme mekanizmasına da dayalı olarak, Yunan makamları tarafından uygun takibin yapılması gerekmektedir. AB Komisyonu uygun şekilde resmi adımlar atmaya hazırdır" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar