Nadia Murad ve Angelina Jolie Şengal’i ziyaret etti

Nobel barış ödüllü Ezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad ile ünlü oyuncu Angelina Jolie Şengal'i ziyaret etti. İkili, BM İyi Niyet Elçisi sıfatıyla Koço'ya gitti, soykırımda öldürülenlerin yeniden gömüldüğü alana çiçek bıraktı.

Nadia Murad ve Angelina Jolie Şengal’i ziyaret etti

Artı Gerçek - Ezidi Soykırımı'ndan kurtulmuş isimlerden biri olan Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad ile Hollywood yıldızı Angelina Jolie, Şengal'i ziyaret etti. İkisi de BM İyi Niyet Elçisi olan Murad ve Jolie, 2014 yılında IŞİD'in soykırımının en ağır aşamalarına sahne olmuş Koço köyünde, Murad'ın girişimiyle başlatılan projeleri inceledi.

Nadia Murad, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ile birlikte, kendi memleketi de olan Koço'da soykırımda öldürülenleri anmak ve bölgenin yeniden inşası için "Nadia'nın Girişimi" isimli bir proje başlatmıştı.

Jolie ve Murad, bu proje çerçevesinde inşası süren hastaneyi ve 'Yeni Koço' köyünü ziyaret etti. Şengal'e helikopterle Bağdat'tan giden ikili, soykırımda öldürülenlerin toplu mezarlarda bulunması sonrasında yeniden gömüldüğü alana çiçekler bıraktı.

İkili, üç saat süren ziyaret sırasında Koço'da çocuklarla da biraraya geldi.

Ziyaretin ardından açıklama yapan Murad, kadınlar ve kız çocuklar için fırsat eşitliği çağrısı yapıp Jolie'ye teşekkür etti. Jolie de, "Bu kez dostum Nadia Murad'ın ve dehşeti yaşadıktan sonra hayatlarını yeniden inşa etmekte olan diğer Ezidilerin çalışmalarını desteklemek için Irak'a dönmüş olmaktan onur duyuyorum" dedi.

Jolie geçmişte, Irak Kürdistan Bölgesel yönetiminde Suriyeli sığınmacıların kaldığı kampları ziyaret etmişti.

IŞİD'in Ağustos 2014'te Irak'taki ilerlemesi sırasında birçok güvenlik gücünün bölgeden çekilmesi ve Musul'u kontrol altına alması sonucunda, Şengal'in kadim halkı Ezidiler örgütle savunmasız bir biçimde karşı karşıya kalmıştı. IŞİD militanları bu tarihte Şengal'deki köylere saldırmış, 6 binden fazla Ezidi'yi esir almıştı. Örgüt çoğu erkek binlerce kişiyi kurşuna dizmiş; binlerce kişi Şengal Dağı'na ve Türkiye sınırına kaçmıştı.

Birleşmiş Milletler, 2016 yılında yaptığı açıklamada yaşananları 'soykırım' olarak adlandırdı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin parlamentosu da 3 Ağustos’u 'Ezidi Soykırımı Günü' olarak ilan etti. Son olarak Almanya, Ezidi Soykırımı'nı tanıdı. (DIŞ HABERLER)