Rusya'ya karşı 'Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi' imzalandı

Rusya'ya karşı 'Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi' imzalandı
Rusya - Ukrayna savaşı tüm şiddetiyle sürerken Almanya öncülüğünde 14 NATO ülkesi ve Finlandiya, Avrupa'nın hava savunma kapasitesini artırmak için 'Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi' adı verilen ortak projeyi başlattı.

Artı Gerçek - Rusya-Ukrayna savaşında Kiev yönetimine destek veren NATO ülkeleri, Rusya'nın Kırım'daki Kerç Köprüsü'ne yönelik bombalı saldırıya Ukrayna'ya 100'den fazla füze atarak misilleme yapmasının ardından safları sıkılaştırıyor.

Almanya'nın öncülüğünde Finlandiya ve 14 NATO ülkesinin savunma bakanları perşembe günü Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO merkezinde yapılan imza töreninde, 'Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi'nin başlatılmasına yönelik niyet mektubu imzaladı.

Girişimin amacı "katılımcı ülkelerin birlikte çalışabilir, kullanıma hazır çözümler kullanarak ortak bir hava savunma sistemi geliştirmesi" ve "bu ülkelerin caydırıcılık ve savunmalarını verimli ve uygun maliyetli bir şekilde güçlendirmeleri için esnek ve ölçeklenebilir bir yol sunması" olarak açıklandı.

Patriot ve Arrow 3 gibi hava savunma sistemleri ile aynı sınıftaki hava savunma sistemlerini temin etmek için kullanılacak girişimin önünü açan niyet mektubunu, henüz NATO üyesi olmayan Finlandiya'nın yanı sıra Almanya, İngiltere, Slovakya, Norveç, Litvanya, Letonya, Slovakya, Macaristan, Bulgaristan, Belçika, Çekya, Hollanda, Romanya ve Slovenya imzaladı.

GEOANA: BU TAAHHÜT BUGÜN DAHA ÖNEMLİ

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO merkezinde yapılan imza töreninin ardından yapılan açıklamada "Almanya'nın öncülük ettiği girişim, Avrupa ülkeleri tarafından ortak hava savunma teçhizatı ve füze alımı yoluyla bir Avrupa hava ve füze savunma sistemi oluşturmayı amaçlıyor. Bu, NATO'nun entegre hava ve füze savunmasını güçlendirecektir" dendi.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoană da yaptığı açıklamada" Rusya'nın Ukrayna'da sivilleri öldürdüğü ve kritik altyapıyı yok ettiği acımasız ve ayrım gözetmeyen füze saldırılarına tanık olduğumuz için bu taahhüt bugün daha da önemli." dedi.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre ise Almanya Başbakanı Olaf Scholz, söz konusu girişime dair planları ağustos ayı sonunda kamuoyuyla paylaşmıştı. Bu girişimi "tüm Avrupa için bir güvenlik kazanımı" diye niteleyen Scholz, ortak hava savunma sisteminin, her ülkenin kendi savunmasını inşa etmesinden daha hesaplı ve daha etkili olacağını belirtmişti.

Projenin, Avrupa'daki hava savunma açıklarının kapatılmasına yardımcı olması hedefleniyor. Güvenlik uzmanları, Avrupa'da balistik füzelerin yanı sıra insansız hava araçları ve seyir füzeleri gibi silahlara karşı savunmada açıklar bulunduğunu belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar