Netanyahu'nun yüreği dayanmadı: Bugün başlayacak kritik oylama öncesi kalbine pil takıldı

Netanyahu'nun yüreği dayanmadı: Bugün başlayacak kritik oylama öncesi kalbine pil takıldı
İsrail'de Başbakan Netanyahu, 'yargıya darbe' olarak tanımlanan düzenleme için mecliste yapılacak kritik oylama öncesi hastaneye kaldırıldı. Kudüs'e yürüyüşlerini tamamlayan göstericiler meclis yakınlarında kamp kurarken Netanyahu'ya kalp pili takıldı.

Artı Gerçek - İsrail'de aşırı sağcı Başbakan Binyamin Netanyahu, ülkede altı aydır süren eylemlere konu olan tartışmalı yargı düzenlemesinin mecliste oylanmasına saatler kala hastaneye kaldırıldı. Doktorları kalbinde ritim bozukluğu bulunan Netanyahu'ya kalp pili takıldığını açıkladı.

BUGÜN TABURCU OLMASI BEKLENİYOR

Operasyondan önce yayınladığı videoda bir hafta önce kendisine bir izleme cihazı takıldığını söyleyen Netanyahu, "O cihaz bu akşam öterek kalp pili takmam gerektiğini ve bunu bu gece yapmam gerektiğini söyledi" dedi. Ameliyatın yapıldığı Şeba Tıp Merkezi'ni yöneten Roy Beinart, "Ameliyatın iyi geçtiğini ve Netanyahu'nun hayati tehlikesi olmadığını" söyledi. 73 yaşındaki Netanyahu'nun bugün hastaneden taburcu edilmesi bekleniyor. Geçen hafta ülkede etkili olan aşırı sıcaklar sırasında Taberiye Gölü'nde tatil yapmasının ardından 'dehidrasyon' (su kaybı) teşhisiyle hastaneye kaldırılmıştı.

TÜRKİYE VE KIBRIS'A YAPACAĞI ZİYARETLER ERTELENDİ

Bugün yayınladığı bir video mesajda konuşan Netanyahu, "Yasayı tamamlama çabalarımızın yanı sıra bunu uzlaşı yoluyla yapma çabalarımız da sürüyor, ancak her halükarda yarın sabah Knesset'teki (Meclis) meslektaşlarıma katılacağımı bilmenizi isterim" dedi. Sağlığının yerinde olduğunu öne süren aşırı sağcı başbakanın ofisinden yapılan açıklamada ise "Netanyahu'nun Türkiye ve Kıbrıs'a planladığı ziyaretlerin ertelendiği" duyuruldu.

BİNLERCE KİŞİ KRİTİK OYLAMA ÖNCESİ MECLİS ÖNÜNDE KAMP KURDU

Netanyahu koalisyonunun, yargı düzenlemesine karşı çıkan binlerce kişi Tel Aviv'den Batı Kudüs'e salı günü başlattıkları yürüyüşlerini tamamladı. Göstericiler, İsrail Meclisi yakınlarındaki parkta toplanarak çadır kurdu. Hükümet karşıtı bir grup İsrailli, 18 Temmuz'da Tel Aviv'den Batı Kudüs'e yaklaşık 60 kilometrelik yürüyüş başlatmıştı.

Hükümet, daha önce tepkiler nedeniyle rafa kaldırılan ve ülke çapında benzeri görülmemiş protestoları tetikleyen 'yargıya darbe' düzenlemesi kapsamında Yüksek Mahkeme'nin bazı yetkilerini kısıtlama kampanyasını yeniden canlandırdı. Ülkede protestolar yoğunlaşırken tasarının bugün parlamentoda oylanmaya başlanması bekleniyor.

EYLEMLER 29'UNCU HAFTASINDA

Yargı düzenlemesine karşı her hafta cumartesi akşamı kitlesel gösteriler düzenleyen İsrailliler, protestolarında 29'uncu haftaya girdi. Başta Tel Aviv, Batı Kudüs, Hayfa, Birüssebi, Herzliya ve Rehovot gibi kentler olmak üzere ülke genelinde yaklaşık 150 noktadaki gösterilere yüz binlerce İsrailli katıldı.

Her hafta olduğu gibi en yoğun katılımlı gösteriye ev sahipliği yapan Tel Aviv'de protestocular, Kaplan Caddesi'ndeki Hükümet Kompleksi'nin önünde toplandı. İsrail bayraklarıyla sık sık "demokrasi" sloganları atan göstericiler, koalisyon hükümetindeki aşırı sağcı politikacıları eleştiren pankart, döviz ve resimler taşıdı. Muhalefet liderleri de ülkenin farklı noktalarında düzenlenen gösterilere katıldı.

Eski İsrail Başbakanı ve ana muhalefet partisi Gelecek Var'ın Başkanı Yair Lapid de Batı Kudüs'e yürüyen göstericilere katıldı. Lapid, yaptığı açıklamada, Netanyahu'ya seslenerek "İsrail ordusu ve yargı düzenlemesi arasında tercih yapmasını" istedi.

NE OLMUŞTU?

Netanyahu'nun ülkede şu ana kadar iktidara gelen en sağ eğilimli hükümeti ocak ayında yemin ettikten kısa bir süre sonra düzenlemeyi gündeme getirdi. Önerilen değişiklikler Yüksek Mahkeme'nin yetkilerinin sınırlandırılmasını ve hükümete yargıçların atanmasında belirleyici yetkiler verilmesini içeriyordu. Ancak İsrail'in Batılı müttefikleri arasında artan endişe, yükselen huzursuzluk ve düşen para birimi karşısında Netanyahu, muhalefet partileriyle görüşmelerde bulunmayı kabul ederek mart ayı sonunda girişimi askıya almıştı.

Görüşmeler üç ay sonra durdu ve Netanyahu yasayı yeniden meclisin gündemine soktu. Bu süreçte, önerilen bazı değişikliklerden geri adım atmak zorunda kalan aşırı sağcı koalisyonda çoğunluk yargının sol eğilimli, elitist ve siyasete fazla müdahaleci olduğunu düşünüyor. Bu sebeple, yargının azınlık haklarını ulusal çıkarların önüne koyan ve sadece seçilmiş yetkililerin elinde olması gerektiğini söyledikleri yetkileri üstlenen bir kurum olduğu savunuluyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar