Netanyahu'yu İngiltere'de yüzlerce kişi protesto etti

İngiltere'yi ziyaret eden İsrail Başbakanı Netanyahu yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. Eylemciler arasında Filistinlilerin yanı sıra Netanyahu'nun ülkedeki yargı düzenlemelerini protesto eden İsrailliler de vardı.

Netanyahu'yu İngiltere'de yüzlerce kişi protesto etti

Artı Gerçek - İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu Londra'da insan hakları örgütlerinin, Filistinli grupların ve muhalif İsraillilerin ayrı ayrı düzenlediği gösterilerle protesto edildi. Netanyahu resmi ziyaret kapsamında geldiği İngiltere'nin başkenti Londra'da Başbakan Rishi Sunak ile görüştü.

YÜZLERCE KİŞİ BAŞBAKANLIK KONUTU'NUN DIŞINDA NETANYAHU'YU PROTESTO ETTİ

Downing Sokağı'ndaki Başbakanlık Ofisi 10 Numara'da yapılan karşılama ve görüşme, sokağın karşısında yapılan protestoların gölgesinde geçti. Netanyahu'yu ve İsrail'i Filistin politikaları nedeniyle eleştiren protestocuların yanı sıra Netanyahu'yu özellikle son yargı düzenlemeleri nedeniyle anti demokratik olmakla suçlayan İsrailliler, ayrı ayrı gösteri düzenledi.

Netanyahu'yu protesto eden Ortodoks Yahudiler, Filistin bayrakları taşıdı. Eyleme katılan Ortodoks Yahudi Chaim Blier, "Bizim hükümetle, sağ ya da sol görüşle problemimiz yok. Bizim Siyonist bir ülkeyle, Siyonist bir ülkenin var olmasıyla sorunumuz var. Kutsal topraklarda Siyonist bir devlet olması tamamen sapkınlıktır, insan hakları ihlalidir, insanlığa karşı suçtur ve İsrail devletinin olması Yahudiliğe karşı suçtur" dedi.

SUNAK-NETANYAHU GÖRÜŞMESİ

Sunak ve Netanyahu görüşmesine dair açıklama yapan İngiltere Başbakanlık Konutu görüşmede Sunak'ın İsrail başbakanına "İsrail'de önerilen yargı reformları da dahil olmak üzere ilişkilerimizin temelini oluşturan demokratik değerleri korumanın önemini vurguladığını" duyurdu.

Açıklamada "Birleşik Krallık her zaman İsrail'in ve onun kendini savunma yeteneğinin yanında yer alacaktır. Başbakan Sunak aynı zamanda, Batı Şeria'da artan gerilim ve iki devletli çözüme yönelik çabaları baltalama riskine ilişkin uluslararası endişelerin altını çizdi. Özellikle yaklaşan dini bayramlardan önce, gerilimi azaltmak için tüm çabaları teşvik etti" ifadelerine yer verildi.

İkilinin Ukrayna'daki savaşı ve İran'ın "istikrarsızlaştırıcı faaliyeti" ile nükleer programını da ele aldığı belirtilen açıklamada, liderlerin bu hafta imzalanan ve iki ülke arasındaki teknik, ticari ve güvenlik bağlarını derinleştirmeyi amaçlayan bir anlaşmayı memnuniyetle karşıladıkları söylendi.

İSRAİL'DE NETANYAHU HÜKÜMETİNE YÖNELİK EYLEMLER SÜRÜYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ziyaretten önce hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesinin bir kısmının gelecek hafta parlamentoya getirileceğini açıklamıştı. Ülke genelinde hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesine karşı düzenlenen sivil itaatsizlik eylemleri sürerken ulusa sesleniş konuşması yapan Netanyahu iktidarın Yüksek Mahkeme yargıçlarının seçiminde söz sahibi olmasını sağlayacak yasal düzenlemenin gelecek hafta Meclis'e getirileceğini aktardı. Ana muhalefet lideri eski Başbakan Yair Lapid, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun kontrolü kaybettiğini ve "Adalet Bakanı Yariv Levin'in kuklası olduğunu" kaydetti.

Netanyahu hükümetinin, yargının yetkilerini kısıtlayan yasal düzenlemelerine karşı "sivil itaatsizlik günü" kapsamında ülke genelinde dün gün boyunca kitlesel protestolar gerçekleştirildi. Tel Aviv, Hayfa, Batı Kudüs ve Netanya gibi büyük kentler başta olmak üzere, ülke çapında onlarca noktada on binlerce göstericinin katıldığı protestolar akşam saatlerine kadar gösterileri devam etti. İsrail polisi, ülke genelinde aralarında protesto hareketinin liderlerinin de yer aldığı en az 100 kişiyi gözaltına aldı.

NETANYAHU'NUN YARGI BAĞIMSIZLIĞINI ZAYIFLATAN GİRİŞİMLERİ

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir “yargı reformu” planladıklarını duyurmuştu. Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini parlamentoya devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı. Ülkedeki en yüksek yargı makamı olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, parlamentonun çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip. Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkeme'nin, parlamentonun çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağını belirtmişti. Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda yargının yetkilerini kısıtladığı gerekçesiyle yoğun şekilde eleştirilmişti. Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un, taraflara "iç savaş" uyarısı yaparak sunduğu alternatif tasarı da iktidar tarafından reddedilmişti. Öte yandan devam eden tartışma ve tepkilere rağmen "yargı reformu" kapsamındaki "başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran" yasa tasarısı parlamentodan geçmişti. (DIŞ HABERLER)