ABD, İsrail’in Washington Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı
İsrail parlamentosu 2005'te boşaltılan Batı Şeria’daki dört yasa dışı Yahudi yerleşim birimini yeniden açacak yasayı onayladı. Gelişme üzerine ABD İsrail’in Washington Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırırken, AB ve Filistin Yönetimi de kararı kınadı.
Artı Gerçek - ABD, İsrail parlamentosunun (Knesset), 2005'te boşaltılan işgal altındaki Batı Şeria’daki dört yasa dışı Yahudi yerleşim birimini yeniden açacak yasayı onaylaması üzerine İsrail’in Washington Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı.
ABD YERLEŞİMCİLERİN DÖNÜŞÜNE İZİN VERMEKTEN KAÇINILMASINI İSTEDİ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın, İsrail Büyükelçisi Mike Herzog’a İsrail Meclisinde yeni onaylanan yasaya ilişkin “endişelerini” dile getirdiğini açıkladı.
Sherman, İsrail Meclisinin 2005'te boşaltılan işgal altındaki Batı Şeria’da dört yasa dışı Yahudi yerleşim biriminin yeniden açılması kararını onaylamasının ardından Dışişleri'ne çağırılan Büyükelçi Herzog’a, yaklaşan Hamursuz (Pesah) Bayramı, Paskalya Bayramı ve Ramazan Bayramı öncesi tarafların, bölgedeki tansiyonu yükseltecek eylem ve söylemlerden kaçınması gerektiğini vurguladığı açıklandı.
ABD'nin "yerleşimlerin geliştirilmesinin barışa ve iki devletli bir çözüme ulaşılmasına engel olduğu" şeklindeki tutumunu yinelediğini belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Patel, İsrail’i 2005'te "ABD’ye verdiği taahhüde uygun olarak" yerleşimcilerin dönüşüne izin vermekten kaçınmaya çağırdı.
Patel, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in “Filistin halkını yok sayan” sözlerinin ve Ürdün’ü de içine alan “İsrail haritası” kullanmasının “saldırgan, endişe verici ve tehlikeli” olduğunu söyledi.. Filistin halkının zengin bir tarihe ve kültüre sahip olduğunu kaydeden Patel, ABD’nin Filistinliler ile ortaklığına önem verdiğini vurguladı.
İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich, 19 Mart'taki Paris ziyareti sırasında Likud Partisinin eski Başkanı Jacques Kupfer'i anma töreninde yaptığı konuşmada, "Filistin diye bir halkın olmadığını ve bunu Beyaz Saray'ın da duyması gerektiğini" ifade etmişti. Smotrich'in konuştuğu kürsüde, Ürdün'ü de içine alan "İsrail haritası" kullanması dikkati çekmişti.
AB VE FİLİSTİN YÖNETİMİ DE KARARI KINADI
Filistin Yönetimi de kararı derhal kınadı. Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeineh, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Bu, kınanmış ve reddedilmiş bir karardır ve tüm uluslararası meşruiyet kararlarına aykırıdır" dedi.
Avrupa Birliği ise Knesset'in kararını kınadığı açıklamasında kararın "gerilimi azaltma çabalarına ters etki yaptığını" ve İsrail-Filistin çatışmasının çözümünden "açık bir geri adım" olduğunu söyledi. Açıklamada sözlerine yer verilen AB sözcüsü "İsrail'i bu yasayı iptal etmeye ve zaten çok gergin olan durumun yatıştırılmasına katkıda bulunacak adımlar atmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.
1967 savaşından bu yana İsrail, Filistinlilerin gelecekteki bir devletin çekirdeği olarak gördüğü ve şu anda 500 binden fazla Yahudi yerleşimcinin yaşadığı topraklarda yaklaşık 140 yerleşim yeri kurdu.İzin alınan yerleşim birimlerinin yanı sıra, yerleşimci grupları bölgede hükümetin izni olmadan çok sayıda ileri karakol inşa etti. Uluslararası toplum, İsrail'in 1967 savaşında ele geçirdiği topraklarda inşa edilen yerleşim yerlerini uluslararası hukuka göre yasa dışı buluyor. (DIŞ HABERLER)
Altı ayda üçüncü saldırı: İsrail yine Halep Havalimanı'nı vurdu
İsrail'de yargı reformuna karşı gösteriler 11'inci haftasında