Nijer'de darbe: Fransa Büyükelçisi'ne verilen süre doldu, askeri üs çevresinde Rus bayrakları

Nijer'de darbe: Fransa Büyükelçisi'ne verilen süre doldu, askeri üs çevresinde Rus bayrakları
Nijer'de darbecilerin Fransa Büyükelçisi'nin ülkeyi terk etmesi için tanıdığı 48 saatlik süre dün doldu. Eylemciler, büyükelçinin başkent Niamey'deki Fransız askeri üssünde olduğu iddiaları üzerine üs çevresindeki nöbetini sürdürüyor.

Artı Gerçek - Batı Afrika ülkesi Nijer'de 26 Temmuz'da yönetimi ele geçiren askeri cuntanın Fransa Büyükelçi'sine ülkeyi terk etmesi için verdiği 48 saatlik süre doldu. Öte yandan, Fransız askerlerinin ülkeden ayrılmasını talep edenler, dün sabahtan bu yana başkent Niamey'deki Fransız askeri üssünün etrafındaki bekleyişini sürdürüyor.

RUSYA, KUZEY KORE VE ÇİN BAYRAKLARIYLA ELÇİLİK ÖNÜNDE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

AA'nın yerel kaynaklardan aktardığı bilgiye göre, göstericiler, Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Slyvain Itte'nin "Niamey 101" ismiyle de bilinen Fransız askeri üssünde "saklandığı" iddiaları nedeniyle dün sabah 05.30'dan bu yana üssün etrafında bekleyişini sürdürüyor. Nijer bayraklarının yanı sıra Rusya, Kuzey Kore ve Çin bayrakları da sallayan grup, "Kahrolsun Fransa" ve "Fransız askerlerini istemiyoruz" yazılı dövizler taşıdı. Büyükelçi Itte'ye verilen süre, yerel saat ile 19.00'da dolarken, Fransa Büyükelçiliği önünde de alınan güvenlik önlemleri dikkati çekti. Askeri yönetimin, Itte'nin ülkeyi terk etmemesi halinde, Fransa Büyükelçiliği ve Fransız askeri üssüne elektrik, su, gıda ve yakıt tedarikini durdurabileceği belirtiliyor.

DAHA ÖNCE DE BEŞ ASKERİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İPTAL EDİLMİŞTİ

Nijer Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi Itte'ye 25 Ağustos'ta ülkeden ayrılması için 48 saat süre vermişti. Fransa da "cuntanın Fransız Büyükelçi'nin gitmesinin talep edebilecek bir otorite olmadığını" açıklamıştı. Fransa'nın Nijer'de yaklaşık 1500 askeri ve Uluslararası Diori Hamani Havalimanı yakınlarında da bir askeri üssü bulunuyor. Nijer'de 26 Temmuz'da iktidarı ele geçiren askeri cunta, daha önce de Fransa ile imzalanan 5 askeri işbirliği anlaşmasının iptal edildiğini açıklamıştı.

NİJER'DEKİ DARBE

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Tuğgeneral Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP'nin başına geçmişti. CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı. Tchiani, 19 Ağustos'ta yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, sivil yönetime geçişin en fazla üç yıl içinde tamamlanacağını duyurmuş, ancak ECOWAS bu planı reddederek yönetimin en kısa zamanda sivillere devredilmesi gerektiğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar