ECOWAS'ın olası müdahalesine karşı: Nijer'den Burkina Faso ve Mali'ye sınırdan geçiş izni

ECOWAS'ın olası müdahalesine karşı: Nijer'den Burkina Faso ve Mali'ye sınırdan geçiş izni
Nijer'de 26 Temmuz'da yönetime el koyan askeri cunta, ECOWAS'ın olası askeri müdahalesine karşı komşu Burkina Faso ve Mali'ye sınırdan giriş izni verdi. Karar iki ülkenin Nijer'e savaş uçakları göndermesinin ardından geldi.

Artı Gerçek - Nijer'de 26 Temmuz'da yönetime el koyan askeri cunta Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) olası askeri müdahalesine karşı komşu Burkina Faso ve Mali'ye sınırlarına girme izni verdi. Nijer Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Oumarou İbrahim Sidi tarafından devlet televizyonundan okunan bildiride, "Burkina Faso ve Mali'ye, güvenlik güçlerine saldırı durumunda Nijer topraklarına müdahale etme yetkisi veren anlaşmayı imzalanmasından memnuniyet duyulduğu" ifade edildi.

İKİ ÜLKE DAHA ÖNCE NİJER'E SAVAŞ UÇAĞI GÖNDERMİŞTİ

Mali Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop ve Burkina Faso Dışişleri Bakanı Olivia Rouamba dün Niamey'i ziyaret etmiş ve Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) geçiş hükümetinin lideri Tuğgeneral Abdurrahmane Tchiani ile görüşmüştü. Askeri yönetimlerin görevde olduğu Burkina Faso ve Mali daha önce yayınladıkları ortak bildiriyle de ECOWAS'ın Nijer'deki darbenin seyrini değiştirmek üzere başlatmayı planladığı askeri operasyona karşı Nijer'in yanında olduklarını ifade etmişti. Bildiride, Nijer'e karşı herhangi bir askeri müdahalenin Burkina Faso ve Mali'ye karşı savaş açmak olduğu uyarısında bulunulmuştu. İki ülke ayrıca askeri müdahale ihtimaline karşı Nijer'e "Super Tucano" tipi savaş uçağı göndermişti.

NİJER'DEKİ DARBE

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Tuğgeneral Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP'nin başına geçmişti. CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta da asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı. Tchiani, 19 Ağustos'ta yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, sivil yönetime geçişin en fazla üç yıl içinde tamamlanacağını duyurmuş, ancak ECOWAS bu planı reddederek yönetimin en kısa zamanda sivillere devredilmesi gerektiğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar