Nijer'deki askeri cunta: Muhammed Bazum'u vatana ihanetten yargılamak için deliller toplandı

Nijer'deki askeri cunta: Muhammed Bazum'u vatana ihanetten yargılamak için deliller toplandı
Nijer'de Vatanı Koruma Ulusal Konseyi Sözcüsü Amadou Abdourahmane, Bazum'un 'vatana ihanet' suçundan yargılanmak istendiğini duyurdu. Abdourahmane, devrik lider Muhammed Bazum ve suç ortaklarını yargılamak için gerekli delillerin toplandığını da ekledi.

Artı Gerçek - Nijer'de 26 Temmuz'da askeri darbeyle iktidara gelen Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) Sözcüsü Amadou Abdourahmane, devrik lider Muhammed Bazum'un "vatana ihanet" ve "ülke güvenliğini tehlikeye atmak" suçlamasıyla yargılanmasının istendiğini açıkladı.

'YARGILAMA İÇİN GEREKLİ DELİLLERİ TOPLADIK'

Abdourahmane, "Nijer hükümeti, devrik cumhurbaşkanı ile yerli ve yabancı suç ortaklarının, 'vatana ihanet' ve 'iç ve dış güvenliği tehlikeye atmak' suçlarından ulusal ve uluslararası organlar önünde yargılanması için gerekli delilleri toplamıştır" ifadelerini kullandı. Bazı Batı Afrikalı siyasetçilerle bağlantılı lobilerin "geçiş hükümeti" hakkında yalan haberler yaydığını öne süren Sözcü, bu durumun "şiddetle kınandığını" da ekleyerek "Uluslararası toplumun bazı unsurlarının da devrik hükümet yetkilileriyle dayanışma içinde olmasından duyulan memnuniyetsizliği" dile getirdi.

AFRİKA BİRLİĞİ DE BUGÜN 'NİJER' GÜNDEMİYLE TOPLANIYOR

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) cumartesi günü yaptığı açıklamada Niamey'deki cunta ile müzakerelerde bulunmak üzere bir heyet göndermek istediğini açıklamış, ancak bunun ne zaman gerçekleşeceğini belirtmemişti. Batı ve Orta Afrika'da üç yıl içinde gerçekleşen yedinci askeri darbenin olası sonuçlarına ilişkin endişelerin düzeyinin bir işareti olarak, 55 üyeli Afrika Birliği'nin Barış ve Güvenlik Konseyi'nin de Nijer'deki durumu görüşmek üzere bugün toplanması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti. Ardından, ECOWAS 30 Temmuz'da askeri cuntaya devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest kalması ve yeniden görevine dönmesi için verdiği yedi günlük süre 6 Ağustos'ta yerel saatle 00.00'da dolmuştu. ECOWAS, bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyurmuştu. Bunun ardından Nijer'deki cunta yönetimi askeri müdahale ihtimaline karşı tüm hava sahasını kapatmıştı. Ardından toplanan ECOWAS, askeri müdahale ihtimaline hazırlıklı olunması için üye ülkelere ihtiyat kuvvetlerini 'hazırlama ve konuşlandırma' talimatı vermişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar