ECOWAS'tan üye ülkere Nijer çağrısı: İhtiyat kuvvetlerini hazırlayın ve konuşlandırın

ECOWAS'tan üye ülkere Nijer çağrısı: İhtiyat kuvvetlerini hazırlayın ve konuşlandırın
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu, Nijer'de anayasal düzenin tesis edilmesi için askeri seçeneği masaya sürüyor. Dün Nijerya'nın başkenti Abuja'da düzenlenen zirveden üye ülkelerin ihtiyat kuvvetlerini hazırlaması ve konuşlandırması kararı çıktı.

Artı Gerçek - Nijer'de ordunun yönetime el koymasının ardından darbecilere bir hafta mühlet veren Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) dün gerçekleştirdiği zirvede alınan kararı açıkladı. Nijer'e "Anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi ve Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un göreve iade edilmesi" için verilen süre 6 Ağustos'ta dolmuştu.

Zirve'de alınan kararda, Nijer'de anayasal düzenin tesisi için üye ülkelerin savunma bakanlarına, ihtiyat kuvvetlerini hazır hâle getirme ve konuşlandırma talimatı verildi. Nijerya'nın başkenti Abuja'daki zirve sonrası ihtiyat kuvvetlerinin tam olarak nerede konuşlandırılacağı bilgisi ise paylaşılmadı.

CUNTANIN 'BAZUM'U ÖLDÜRÜRÜZ' TEHDİDİNE ABD'DEN JET YANIT

Açıklamadan birkaç saat önce ABD merkezli haber ajansı Associated Press'e konuşan iki Batılı yetkili, Nijer'deki cuntanın üst düzey bir ABD'li diplomata, "Komşu ülkelerin devrik lider Bazum'u yeniden iktidara getirmek için herhangi bir askeri müdahalede bulunması hâlinde onu öldüreceklerini söylediğini" aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise dün yaptığı açıklamada, ülkesinin Nijer'de iktidarı ele geçiren cuntayı, demokratik yollarla seçilmiş Devlet Başkanı Muhammed Bazum, ailesi ve tutuklu hükümet üyelerinin güvenliğinden sorumlu tutacağını söyledi. Blinken, "ABD, Nijer'de anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi çağrısında bulunan ECOWAS'a katılmaktadır" ifadelerini kullandı.

ECOWAS'IN HAZIR KUVVETİ BULUNMUYOR

2003'te Fildişi Sahili ve Liberya, 2012'de Gine Bissau ve 2013'te Mali'ye barış gücü olarak giren ve istikrarı sağlamaya çalışan ECOWAS'ın ihtiyat kuvvetleri, kriz zamanlarında üye ülkelerin gönderdiği askerlerden oluşuyor. ECOWAS kuvvetlerinin herhangi bir ülkeye müdahalede bulunabilmesi için ortak karar alması ya da Afrika Birliği tarafından görevlendirilmesi gerekiyor. Hazır kuvveti bulunmayan ECOWAS, yaklaşık 2 bin 750 kişilik "görev kuvveti" ve 3 bin 750 kişilik "ana kuvveti" üye ülkelerden toplayabiliyor. Sivil, polis ve askerlerden oluşan İhtiyat Kuvvetleri'nin Mali, Nijerya ve Gana'da eğitim merkezleri bulunuyor. ECOWAS'ın askeri müdahalesi için izni gereken Afrika Birliği ise, bugün yaptığı açıklamada, alınan kararlara desteğini yineledi.

ECOWAS Başkanı sıfatıyla dün zirvenin açılış konuşmasını yapan Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu, kuruluşun daha önceki pozisyonundan geri adım sinyali vererek "Darbecileri ikna etmek için ciddi görüşmelerde bulunmalıyız" ifadeleriyle 'diyalog' çağrısı yapmıştı.

NE OLMUŞTU?

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti. Ardından, ECOWAS 30 Temmuz'da askeri cuntaya devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest kalması ve yeniden görevine dönmesi için verdiği yedi günlük süre 6 Ağustos'ta yerel saatle 00.00'da dolmuştu. ECOWAS, bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyurmuştu. Bunun ardından Nijer'deki cunta yönetimi askeri müdahale ihtimaline karşı tüm hava sahasını kapatmıştı (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar