Nijer'de cunta, askeri müdahaleye karşı hava sahasını kapattı: ECOWAS ülkeye müdahale edecek mi?

Nijer'de cunta, askeri müdahaleye karşı hava sahasını kapattı: ECOWAS ülkeye müdahale edecek mi?
Nijer'deki askeri cunta "Yabancı bir güç ECOWAS iş birliğiyle ülkemize saldırı hazırlığında" dedi ve ülkenin hava sahasının kapatıldığını duyurdu. Bölgesel örgüt ECOWAS'ın cuntaya yönetimi devrik lidere geri vermesi için verdiği süre dün dolmuştu.

Artı Gerçek - Nijer'de 26 Temmuz'da yönetime el koyan askeri cunta, ikinci bir emre kadar Nijer hava sahasını kapattıklarını ve yabancı bir ülkenin Nijer'e saldırı hazırlığında olduğunu duyurdu. Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) Sözcüsü Albay Amadou Abdramane, okuduğu bildiride, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) askeri müdahale ihtimaline karşı Nijer hava sahasının ikinci bir emre kadar kapatıldığını duyurdu. Abdramane, herhangi bir ihlale anında ve güçlü cevap verileceğini belirterek, "Yabancı bir ülke ECOWAS işbirliğiyle ülkemize saldırı hazırlığında" ifadesini kullandı.

ECOWAS'ın askeri müdahale hazırlığı kapsamında iki Orta Afrika ülkesinde asker konuşlandırdığını söyleyen Abdramane, müdahil olan her ülkenin işbirlikçi olarak değerlendirileceğini dile getirdi. Abbdramane, Nijerli gençleri ülkelerini savunmaya da davet etti.

ECOWAS'IN VERİLEN SÜRE DÜN DOLDU

ECOWAS'ın 30 Temmuz'da askeri cuntaya devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest kalması ve yeniden görevine dönmesi için verdiği yedi günlük süre dün yerel saatle 00.00'da dolmuştu. ECOWAS, bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyurmuştu. ECOWAS son yaptığı açıklamada akşam saatlerinde, atacağı sonraki adımlarla ilgili bildiri yayınlayacağını söyledi.

İTALYA, ECOWAS'TAN VERDİĞİ SÜREYİ UZATMASINI İSTEDİ

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ise bugün günü yayınlanan bir röportajda, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) Nijer'in devrik cumhurbaşkanının görevine iade edilmesi için verdiği süreyi uzatması gerektiğini söyledi. Tajani "Tek yol diplomatik olan yol. Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) dün süresi dolan ültimatomunun bugün uzatılmasını temenni ediyorum" dedi. .

Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekmişti. Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride, Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS'ı uyarmış, Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu. Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya ise üyesi oldukları ECOWAS'ın askeri müdahalesini destekleyeceklerini açıklamıştı. ECOWAS üyesi olmayan bölge ülkeleri Cezayir, Libya, Çad ve Moritanya da ECOWAS'ın askeri operasyonunu desteklemediklerini duyurmuştu.

NİJERYA TÜM SINIRLARI KAPATTI

Nijerya, Nijerya Gümrük Servisi (NCS) Genel Kontrolör Vekili Bashir Adewale ise yaptığı açıklamada, Nijerya'nın Nijer'deki darbe ve gelişen olaylar nedeniyle bu ülkeyle tüm sınırlarını kapattığını belirtti. Adewale, bu kararın Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) bir sonraki duyuruya kadar kargo hareketinin askıya alınması yönündeki direktifiyle uyumlu olduğunu söyledi.NCS'nin sınır topluluklarını tam uyum sağlamaları için duyarlı hale getireceğinin altını çizen Adewale, kararın iki ülke arasındaki barış ve istikrar adına da alındığını sözlerini ekledi. Nijerya Devlet Başkanı ve aynı zamanda Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Başkanı olan Bola Ahmed Tinubu, ECOWAS sınırlarının Nijer'e kapatılmasını emretmişti.

NE OLMUŞTU?

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar