Notre Dame'ın arıları kurtuldu
Fransa'nın başkenti Paris'te çıkan yangında büyük ölçüde zarar gören 850 yıllık Notre Dame Katedrali’nin çatısında yaşayan 200 bin arının ölmediği belirlendi. Arıların bakıcısı Nicolas Geant, arı kovanlarının yangında hiçbir hasar almadığını söyledi.
Gaent, Paris’teki arı nüfusunu artırmak için başlatılan proje kapsamında 2013’te çatıya konulan arı kovanlarına o günden bu yana bakıyor. Arı kovanları, Notre Dame’ın güney kanadında kutsal eşyların tutulduğu odanın üzerinde, ana çatının 30 metre altında tutuluyor. Avrupa arıları, diğer arı türlerinin aksine tehlike sezdiklerinde midelerini tıka basa balla dolduruyor ve kraliçe arıyı korumak için kovanlarında kalıyor. BBC Türkçe'deki habere göre, Geant, yangında arılara yönelik en büyük riskin yüksek sıcaklıklar olduğunu, dumanın ise arıları sadece sarhoş edeceğini söyledi.
Geant yaptığı açıklamada "Karbon dioksit arıları öldürmüyor, sadece sarhoş edip, uyutuyor." dedi. Arıcılar da, sokulmadan kovanlara yaklaşabilmek için duman kullanıyor. Geant, "Notre-Dame’a olanlar çok üzücü çünkü çok güzel bir yapı. Tanrı’ya şükür, alevler arılara dokunmadı. Bu bir mucize" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)