Nükleer kriz: Çin'den ABD'ye 'Soğuk Savaş zihniyeti' suçlaması

ABD'nin nükleer silah doktrinine tepki gösteren Çin, ABD'yi Beijing'in yaratabileceği nükleer tehdidi abartmakla suçladı.

Nükleer kriz: Çin'den ABD'ye 'Soğuk Savaş zihniyeti' suçlaması

HABER MERKEZİ- Çin Savunma Bakanlığı, ülkenin tabiatı gereği bir savunma politikası izlediklerini söyleyerek yeni nükleer silahlanma doktrinini açıklayan ABD'yi Beijing'in yaratabileceği nükleer tehdidi abartmakla suçladı. BBC'nin haberine göre pazar günü Beijing'den gelen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Dünyanın en büyük nükleer cephaneliğine sahip olan ülke, buna karşı olmak yerine bu eğilime ayak uydurmak için inisiyatif almalı" ABD ordusu nükleer silahlarının kullanılamayacak kadar büyük olduğu gerekçesiyle düşük verimli bombalar geliştirmek istiyor.
Rusya ise bu planı kınayarak tepkisini belirtmişti.

'SOĞUK SAVAŞ ZİHNİYETİNDEN ÇIKMALI'

Çin Savunma Bakanlığı, belgenin açıklanmasından iki gün sonra ABD'ye şu açıklamalarla yanıt verdi: "Umarız ABD Soğuk Savaş zihniyetinden bir an önce çıkar, silahsızlandırma konusundaki kendi sorumluluklarını ciddiyetle yerine getirir ve Çin'in stratejik niyetlerini doğru anlayıp ülkemizin ulusal savunma anlayışına ve askeri takviyelerine objektif bakış geliştirir."

ABD'NİN YENİ POLİTİKASI NE?

ABD kendi nükleer deposunun artık işe yaramaz olduğu düşüncesiyle, Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran'ı nükleer tehdit ilan etmiş durumda.Cuma günü ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) duyurduğu Nükleer Durum İnceleme Belgesi'nde bu konuda bazı adımlar atılacağı görülüyor. Daha küçük, 20 kilotondan düşük güçteki düşük-verimli nükleer silahlar geliştirmek öngörülen politikalar arasında. Bu düşük seviyeli nükleer başlıkların yine de yıkıcı olacağı öngörülüyor.

Nükleer doktrinde önerilen bazı değişiklikler şöyle:

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın başlattığı modernleştirme çalışmaları sürdürülerek denizaltıdan atılan füzeler, karada konuşlanmış balistik füzeler ve havadan sevk edilen silahların güçlendirilmesi. Denizaltıdan atılacak nükleer silahların başlıklarını daha düşük verimli olanlarla değiştirilmesi. Deniz merkezli nükleer seyir füzelerine dönülmesi.

İLGİLİ HABER: RUSYA:ABD'NİN YENİ NÜKLEER DOKTRİNİ HAYAL KIRIKLIĞI
İLGİLİ HABER: ABD'DEN 'NÜKLEER SOĞUK SAVAŞ DOKTRİNİ'

nükleer çin savunma Soğuk