Pandemiden bu yana ilk ziyaret: Rus Dışişleri Bakanı Şoygu Kuzey Kore'de, Çin heyeti yolda

Pandemiden bu yana ilk ziyaret: Rus Dışişleri Bakanı Şoygu Kuzey Kore'de, Çin heyeti yolda
Pandemi nedeniyle sınırlarını dış dünyaya kapatan Kuzey Kore'de savaşın sona ermesinin 70'inci yıldönümü nedeniyle etkinlikler düzenleniyor. Etkinliklere katılmak üzere, 2019'dan bu yana ilk kez, Rus ve Çin heyetleri de ülkeye ziyarette bulunuyor.

Artı Gerçek - Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, beraberindeki heyetle, pandeminin başından bu yana sınırlarını dış dünyaya kapatan Kuzey Kore'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiriyor. Şoygu ve beraberindeki heyet, Pyongyang'ın Kore Savaşı'nın sona ermesinin 70'inci yıldönümü münasebetiyle düzenlediği ve genellikle büyük askeri törenlere sahne olan kutlamalara katılacak. Aralarında Çin Komünist Partisi Politbüro üyesi Li Hongzhong'un da bulunduğu üst düzey bir Çin delegasyonunun da bugün Kuzey Kore'ye varması bekleniyor.

KUZEY KORE, PANDEMİ NEDENİYLE DIŞ DÜNYAYLA BAĞLANTIYI KOPARMIŞTI

Kuzey Kore, 2020'nin başlarında Çin ve Rusya da dahil olmak üzere dış dünyayla tüm bağlantılarını kesmiş, ülkede gıda ve ilaç gibi temel ihtiyaç maddelerine erişim de dahi sıkıntılar ortaya çıkmıştı. Uzmanlar, ziyaretlerin Kuzey Kore'nin uyguladığı seyahat yasaklarında bir gevşemeye işaret olup olmadığına dair belirsizlikler bulunduğuna vurgu yapıyor. Pyongyang'ın yakın zamanda Washington'la ilişki kurmaya çalışmasının pek olası görünmediği yorumlarını yapan analistler başkentte yapılacak askeri geçit töreninin Rusya ve Çin'in daimi üye olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından yasaklanan nükleer başlıklı füzeleri de içereceğini vurguluyor. Kuzey Kore'ye nükleer programı sebebiyle, Çin ve Rusya'nın oylarıyla, BMGK tarafından uluslararası yaptırımlar uygulanıyor.

ABD tarafı Kuzey Kore'yi Ukrayna'daki savaş sırasında Rusya'ya silah tedarik etmekle suçlamış ve kasım 2022'de Kremlin destekli Wagner paralı asker grubuna piyade roketleri ve füzeler teslim edildiğini iddia etmişti. Pyongyang ve Moskova bu iddiaları reddetse de Kuzey Kore lideri Kim Jong-un aynı dönemde iki ülke arasındaki stratejik işbirliğini güçlendirme sözü vermişti.

ÇİN VE RUSYA'NIN OYLARIYLA YAPTIRIM ALTINDA

Kuzey Kore'ye yaptırım uygulanmasına olumlu oy veren Çin'in, Pyongyang'ın en büyük iktisadi ortağına dönüşmesi dikkat çekiyor. İstatistiklere göre Çin'in haziran ayında Kuzey Kore'ye yaptığı ihracat bir yıl öncesine göre sekiz kat artış gösterdi. Buna rağmen Pekin yönetimi, pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'ye yönelik BM yaptırımlarının 'katı bir şekilde' uygulandığını" belirtti.

Ziyaretler Ukrayna savaşı ve Tayvan nedeniyle jeopolitik gerilimlerin yükseldiği bir döneme denk geliyor. ABD ile Kuzey Kore arasındaki ilişkiler, Kuzey Kore sınırını "izinsiz ve isteyerek" geçtiği açıklanan ABD'li er Travis King sebebiyle bir kez daha gerilmişti. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar