Paşinyan'dan sert eleştiri: Güvenlik alanında sadece Rusya'ya bel bağlamak stratejik hataydı

Son dönemde Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan Laçın Koridoru gerginliğine ilişkin Ermenistan Başbakanı'ndan sert açıklamalar geldi. Nikol Paşinyan, Rusya'yı bölgede güvenliği sağlayamamakla suçladı ve etkisinin azalmakta olduğunu öne sürdü.

Paşinyan'dan sert eleştiri: Güvenlik alanında sadece Rusya'ya bel bağlamak stratejik hataydı

Artı Gerçek - Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Dağlık Karabağ'daki Laçın Koridoru'nda yaşanan gelişmelerin ardından, ülkesinin güvenliğini sağlamak için sadece Rusya'ya güvenme politikasının stratejik bir hata olduğunu söyledi. Paşinyan, Moskova'nın güvenliği sağlayamadığını ve bölgedeki etkisinin zayıflamakta olduğunu dile getirdi.

'RUSYA GÜNEY KAFKASYA'YI TERK ETME SÜRECİNDE'

İtalya'da yayımlanan 'La Repubblica' gazetesine mülakat veren Nikol Paşinyan, Rusya'yı, "Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki saldırganlığı karşısında Ermenistan'ın güvenliğini sağlayamamakla" suçladı. Paşinyan, Ermenistan ile bir savunma anlaşması ve burada bir askeri üssü bulunan Moskova'nın ülkesini yeterince Rus yanlısı olarak görmediğini öne sürdü. Ermenistan Başbakanı, "Rusya'nın Güney Kafkasya bölgesini terk etme sürecinde olduğuna inandığını" ifade etti. Erivan'ın güvenlik alanındaki işbirliklerini çeşitlendirmeye çalıştığını söyleyen Paşinyan, Avrupa Birliği ve ABD ile olan bağlarına gönderme yaparak, bölgedeki diğer ülkelerle daha yakın bağlar kurma girişimlerine yeşil ışık yaktı.

'GÜVENLİK MİMARİSİNDE TEK BİR ORTAĞA BAĞIMLI OLMAK STRATEJİK HATAYDI'

Ermenistan Başbakanı, "Ülkesinin güvenlik mimarisi, silah ve mühimmat tedariki de dahil olmak üzere yüzde 99,9 oranında Rusya'ya bağlı olduğunu" hatırlatarak, "Ancak bugün Rusya'nın kendisinin de silah, cephane ve mühimmata ihtiyacı olduğunu görüyoruz ve bu durumda Rusya Federasyonu'nun istese bile Ermenistan'ın güvenlik ihtiyaçlarını karşılayamayacağı anlaşılabilir" ifadelerini kullandı. Paşinyan, içinde bulundukları durumda güvenlik konularında tek bir ortağa bağımlı olmanın stratejik bir hata olduğunu gösterdiğini vurguladı ve Dağlık Karabağ'da ateşkes anlaşmasını korumak için görevlendirilen Rus barış gücünü görevlerini yapmamakla suçladı.

NE OLMUŞTU?

Karabağ, Sovyetler Birliği'nin dağılması sürecinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında tartışma konusu olmuş, 1990'ların başındaki savaşla Azerbaycan'dan kopmuştu. Azerbaycan, 2020'de Rusya'nın arabuluculuğunda ateşkesle sonuçlanan ikinci Karabağ Savaşı'nın ardından enklavın içindeki ve çevresindeki toprakları geri aldı. Ateşkes anlaşması, Rusya'nın Ermenistan ile Karabağ arasındaki karayolu ulaşımının açık kalmasını sağlamasını gerektiriyordu.

Ancak, Ermenistan ve Karabağ arasındaki karayolu bağlantısını sağlayan Laçın Koridoru, aralık ayında kendilerini ekolojik hak savunucuları olarak tanımlayan Azeri siviller tarafından ablukaya alındı. Rus barış güçleri duruma müdahale etmezken nisan ayında Azerbaycan sınır muhafızları güzergaha bir kontrol noktası kurarak ablukayı sıkılaştırmıştı. (DIŞ HABERLER)