Pentagon: Türkiye'yle askeri ilişkilerimize son derece bağlıyız

Albay Manning: Mınbiç yol haritasını tamamlamaya ve sadeleştirmeye yönelik onlarla çalışıyoruz.

Pentagon: Türkiye'yle askeri ilişkilerimize son derece bağlıyız

Washington'la Ankara arasındaki rahip Andrew Brunson krizi devam ederken, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Rob Manning, " Türkiye yakın bir müttefiktir ve onların güvenlik kaygılarını saygıyla karşılıyoruz. Aynı zamanda Mınbiç yol haritasını tamamlamaya ve sadeleştirmeye yönelik onlarla çalışıyoruz" açıklamasında bulundu. Manning, "NATO ortağımız Türkiye ile olan askeri ilişkilerimiz son derece bağlı olduğumuz bir konudur" dedi.

Manning, haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'ASKERİ İLİŞKİLERİMİZDE SON DERECE BAĞLIYIZ'

ABD'nin, pastör Andrew Craig Brunson için Türkiye 'ye uyguladığı yaptırımların Mınbiç yol haritasını etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin bir soruya Manning, "NATO ortağımız Türkiye ile olan askeri ilişkilerimiz son derece bağlı olduğumuz bir konudur" yanıtını verdi.

ABD'nin Avrupa Kuvvetleri ve NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı Curtis Scaparrotti'nin geçen hafta Ankara'da temaslarda bulunduğunu hatırlatan Manning, "Minbiç'te gelecek için uygulanabilir ve Mınbiç 'teki vatandaşların güvenliği için üzerinde çalışılan çözüme bağlı olmaya devam ediyoruz. Türkiye yakın bir müttefiktir ve onların güvenlik kaygılarını saygıyla karşılıyoruz. Aynı zamanda Mınbiç yol haritasını tamamlamaya ve sadeleştirmeye yönelik onlarla çalışıyoruz" dedi.

Manning, Türkiye ve ABD 'nin Mınbiç 'te gerçekleştireceği ortak devriyeler konusunda hazırlıkların devam ettiğini belirterek, "Bu düzenlemeler zaman alıyor. Olgunluğa eriştirmeden ortak devriyeler düzenleyerek güvenliği tehlikeye atmayacağız" diye konuştu.

İLGİLİ HABER: ERDOĞAN İLE TRUMP ARASINDA RAHİP BRUNSON PAZARLIĞI İDDİASI

'ORTAK BİR ANLAYIŞA VARMALIYIZ'

Merkez Kuvvetler (CENTCOM) masası sözcülerinden Eric Pahon ise " Türkiye ile ABD , başta NATO olmak üzere birçok çok uluslu platformda binlerce ortak devriye ve tatbikat düzenlemiş ülkeler iken nasıl oluyor da Mınbiç 'te düzenlenecek küçük bir ortak devriyenin hazırlıkları bu kadar uzun sürebiliyor?" sorusuna şu yanıtı verdi:

Mınbiç yol haritasına ilişkin görüşmeleri başlatmamız aylar aldı. Bu konunun bir sorun olduğunu tespit ettik. Sonra bunu dostça konuşmaya başladık ve bu çerçeveyi, bu yol haritasını ortaya koyduk. Bunun içinde pek detay yoktu. Dolayısıyla ilerlemek adına önümüzde genel bir yol haritası vardı ve boşlukları doldurmaya başladık. Bir sonraki adım, aynı noktada olduğumuza dair eğitim vermektir. Bizim taktik, teknik ve prosedürlerimiz, Türklerin taktik, teknik ve prosedürlerinden farklı. Dolayısıyla bu tür bir ortak devriye yapmadan önce her birimiz ortak bir operasyon alanında nasıl faaliyet gösterdiğimize ilişkin ortak bir anlayışa varmalıyız."

Ortak devriye için eğitim ekipmanının Türkiye 'ye vardığını hatırlatan Pahon, ortak devriye için eğitimlerin 4 ile 6 hafta içinde başlamasını beklediklerini kaydetti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Türkiye suriye ABD nato pentagon Andrew Brunson