Peşmerge ile Irak ordusunun anlaşma taslağı

Taslak metinde tartışmalı bölgelerin ve sınır kapılarının kontrolüne dair detaylar yer alıyor

Peşmerge ile Irak ordusunun anlaşma taslağı

HABER MERKEZİ - Irak Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak hükümeti arasında imzalanması planlanan anlaşma metnin taslağı ortaya çıktı.

Rûdaw'da yer alan habere göre anlaşma taslağı şöyle:

"Tartışmalı bölgelerin teslim edilmesine ilişkin Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak hükümeti arasındaki anlaşma taslağının maddeleri:

Ülkede en yüksek yasa olan Irak Anayasası, federal yetkisinin yanı sıra yasanın yerine getirilmesi için ülkenin tamamında bütün şehirlerde ayrım yapılmadan uygulanmalı.

Aşağıda ismi geçenler federal Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin temsilcileri Ninova Operasyonlar Odası'nda 29 Ekim'de bir araya gelerek daha sonra bazı maddelerde anlaştılar.

Federal hükümeti temsilcileri:
Irak Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Osman Ali Ferhud Ganımi (Heyet başkanı)
Polis işlerinden sorumlu Irak İçişleri Bakanı Vekili Korgeneral Muvak Abdulhadi Tofik Korgeneral Menaf Abbas Ali (Anti – Terör )
Ulusal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Hamir Reşid Fıkeyh Askeri İstihbarat Müdürü Tümgeneral Saad Mezher Ellak

Kürdistan Bölgesi Hükümeti temsilcileri:
Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Kerim Sincari (aynı zamanda vekaleten Peşmerge Bakanı)
Peşmerge Güçleri 70. Birlikleri Komutanı Cafer Şeyh Mustafa Peşmerge Komutanlığı Üyesi Korgeneral Şerwan Abdurrahman
Zerevani Kuvvetleri Komutanu Tümgeneral Aziz Weysi
Tümgeneral Zırar Hemesalih - İşbirliği ve Ortak Koalisyonu Merkezi/ Erbil
Peşmerge İstihbarat Genel Müdürü Tuğgeneral Bırusk Kasab

Üzerinde anlaşma sağlanan maddeler:
1. 19 Mart 2003'te belirlenen sınırların esasına göre, Irak Anayasası'nın 143. maddesi çerçevesinde, 53 sayılı devleti yönetme yasasına göre, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin idaresinde olan iller, idari sınırlarına bağlı olmalı. Federal yasalar ve anayasaya aykırı olmaması şartıyla bu bölgelerde yerel yönetim ve yerel polis kalacaktır.
2. Federal güçlerin Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki bütün bölgelere yerleşecek. Sembolik olması şartıyla Peşmerge Güçleri de söz konusu bölgelerde bulunabilir. Açıklamalarda belirlendiği üzere söz konusu bölgelerde peşmergenin sayısı federal komutanın talimatı çerçevesinde bölgeden bölgeye göre değişecektir.
3. Sınır güçleri ile federal güçler Peşhabur Sınır Kapısı'nın denetimini alacak, çünkü federal güçleri ile yerel güçler dışında başka bir gücün katılması için herhangi bir yasal dayanak söz konusu değildir. Ancak Peşmerge Güçleri'nin, Irak Silahlı Kuvvetleri'nin bir parçası sayılması ve Başkomutanın talimatlarına bağlı kalması halinde bu olabilir.
4. Federal güçlerin yeniden yayılacağı bölgelerde komutanlığın yanı sıra kontrol sadece federal güçler tarafında sağlanacak.
5. Federal güçlerin bölük komutanları ve birlik yetkilileri peşmerge cephe sorumlularıyla, federal güçlerin yeniden yerleşeceği bölgeleri ziyaret etmek ve mevzilerin teslim edilmesi sürecinin gerçekleşmesi için bir plan yapacak.
6. Anlaşma, imzalandıktan sonra, Kürdistan Bölgesi'ne bağlı sınır koruma güçlerinin çekileceği bölgelerde de uygulanacak.
7. Bu anlaşma ..... Ekim 2017'de imzalandı.

Federal merkezi hükümete bağlı müzakere heyeti tarafından sunulan bildiri temelinde, iki tarafın yaptığı incelemelerden sonra anlaşma taslağını bu şekilde değiştirilmesini uygun görmüştür:

Anlaşma taslağı:
Irak Anayasası'nın federal yetkileri ile federal hükümet ve Kürdistan Bölgesi'nin ortak yetkileriyle ilgili 110, 114 ve 115. Maddeler uyarınca bölgenin durumunu doğal haline geri döndürmek amacıyla anayasa ışığında aşağıdaki maddelerde anlaşma sağlandı:

Üzerinde anlaşma sağlanan maddeler:
1.Anayasa'nın 140. maddesine bağlı devlet yönetimiyle ilgili 53 sayılı bendte belirtildiği üzere, "Duhok, Erbil, Süleymaniye, Kerkük, Diyala ve Ninova bölgelerini yöneten Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ni tanımak."
2.Sorunlu bölgelerin çözümüne ilişkin 140. maddeye göre, devleti yönetimiyle ilgili 58 sayılı yasa ışığında, söz konusu bölgelerin durumunu sakinleştirmek, adalet ve o bölgeler sakinlerinin talebini yerine getirme, önceki hükümetlerin zalimce politikasının etkisini ortadan kaldırmak amacıyla, o bölgelerde federal hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından ortaklaşa ve işbirliği içinde yönetmek. Çünkü o bölgeler sorunlu bölgelerdir, 140. madde uygulanana kadar, bu şekilde anayasanın prensiplerine göre halkın huzur ve güvenliği sağlanacaktır.
3.Anayasanın 114. maddesinin birinci fıkrasınca Peşhabur Sınır Kapısı, ortak gümrük şeklinde yönetilecek. Sınır kapsının güvenliği peşmerge, federal güçler ve uluslararası koalisyonun ortak gücü tarafından sağlanacak. Anayasanın 140. maddesi olarak değiştirilen devleti yönetimiyle ilgili 53 sayılı bende göre Peşhabur bölgesi, Kürdistan Bölgesi idaresinin yetkileri çerçevesindedir.
4.Federal güçler ile Peşmerge Güçleri, federal güçlerin yeniden yerleştiği bölgeleri ziyaret etmek amacıyla ortak bir heyet oluşturacak.

Peşmerge Bakanlığı'nın Irak hükümetinin önerdiği taslak ile ilgili görüşü

1-Bütün cephelerde ateşkes
2-Devamlı işbirliği ve IŞİD’le mücadelede Peşmerge Güçleri ile Irak ordusu arasında askeri ve güvenlik mekanizması
3-Irak Anayasası’nın ilgili maddesi uygulanana kadar tartışmalı bölgelere ortak gücün yerleşmesi
4-Siyasi görüşmelerin başlaması, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin gözetiminde Irak Anayasası uygun olarak idari, yasal ve askeri komisyonların da bulunduğu komisyonların kurulması
5- Peşhabur’da bir iyi niyet göstergesi olarak ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri temsilciliğinde peşmerge ve Irak ordusundan oluşan ortak gücün bulundurulması. Ayrıca Irak Anayasası’na göre bir anlaşma uygulanana kadar geçici bir anlaşma sağlanması

(Rudaw)

Irak peşmerge IKBY