Tahıl geriliminin ardından Polonya, Ukrayna'ya artık silah vermeyeceğini duyurdu

Tahıl geriliminin ardından Polonya, Ukrayna'ya artık silah vermeyeceğini duyurdu
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkesinin artık Ukrayna'ya silah göndermeyeceğini söyledi. Gelişme, Ukrayna ile ilişkilerin, Varşova'nın büyük miktarlardaki Ukrayna tahılına uyguladığı ambargo nedeniyle gerildiği bir dönemde geldi.

Artı Gerçek - Ukrayna'nın en sadık müttefiklerinden biri olan Polonya, tahıl konusundaki diplomatik anlaşmazlık tırmanırken ülkeye artık silah tedarik etmeyeceğini açıkladı. Polonya Başbakanı bunun yerine ülkesini daha modern silahlarla silahlanmaya odaklanacağını söyledi.

'ARTIK KENDİMİZİ EN MODERN SİLAHLARLA DONATACAĞIZ'

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, çarşamba günü televizyonda yaptığı konuşmada Ukrayna'ya artık silah tedarik etmeme kararını açıkladı. Morawiecki, "Artık Ukrayna'ya herhangi bir silah göndermiyoruz, çünkü artık kendimizi en modern silahlarla silahlandıracağız dedi. Polonya'nın Rusya'ya karşı kazanılacak zafere yardımcı olduğunu ancak Ukrayna'dan yapılan tahıl ithalatının Polonya pazarını tahribini kabul edemeyeceğini söyleyen Morawiecki, Ukrayna tahılının transit geçişinin süreceğini belirterek "Polonya bu geçişten dolayı herhangi bir maliyete katlanmıyor. Aksine, bundan kazanç sağladığımız söylenebilir" ifadesini kullandı. Ülkesinin Ukrayna'nın güvenliğini kesinlikle riske atmayacağının da altını çizen Morawiecki, "Rzeszow'daki askeri ikmal merkezimiz, Amerikalılar ve NATO ile mutabık kalarak şimdiye kadar yerine getirdiği ve getireceği rolün aynısını yerine getirmektedir.

Salı günü Polonya, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin BM'de yaptığı yorumlar üzerine Ukrayna Büyükelçisini bakanlığa çağırmıştı. Zelenskiy, bazı ülkelerin Ukrayna ile dayanışma içindeymiş gibi davrandığını söylemiş ancak aslında Rusya'ya yardımcı olduklarını savunarak "Rusya'nın Karadeniz tahıl girişimini baltaladığı şu günlerde bile gıda istikrarını sağlamak için çalışıyoruz. Umarım birçoğunuz bu çabalarımızda bize katılırsınız. Limanlarımızdan geçici bir deniz ihracat koridoru başlattık. Tahıl ihracatı için kara yollarını korumak için de çok çalışıyoruz. Avrupa'da bazılarının dayanışmayı siyasi bir tiyatroya dönüştürerek tahıl üzerinden gerilim filmi çektiklerini görmek endişe verici. Kendi rollerini oynuyor gibi görünseler de aslında Moskova'daki aktörün sahneye çıkmasına yardımcı oluyorlar" demişti. Varşova ise bu yorumu "savaşın ilk günlerinden bu yana Ukrayna'yı destekleyen Polonya açısından haksız" diye nitelemişti.

ANLAŞMAZLIĞIN KAYNAĞI NE?

Tahıl anlaşmazlığı, Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı saldırısının Karadeniz'deki ana nakliye yollarını tamamen kapatması ve Ukrayna'yı alternatif kara yolları bulmaya zorlamasının ardından başladı. Bu da büyük miktarlarda tahılın Orta Avrupa'ya ulaşmasına yol açtı. Sonuç olarak Avrupa Birliği, Ukrayna tahılının yerel fiyatları düşürmesinden korkan yerel çiftçileri korumak için beş ülkeye, Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya ve Slovakya'ya tahıl ithalatını geçici olarak yasakladı. Yasak 15 Eylül'de sona erdi ve AB yasağı yenilememeyi tercih etti ancak Macaristan, Slovakya ve Polonya yasağı uygulamaya devam etme kararı aldı.

Bu hafta başında Ukrayna, uluslararası yükümlülüklerin ihlali olduğunu söylediği yasaklar nedeniyle bu ülkeler aleyhine Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) dava açtı. Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Svyrydenko "tek tek üye ülkelerin Ukrayna mallarının ithalatını yasaklayamayacağını kanıtlamak bizim için son derece önemli" dedi. Avrupa Komisyonu, blok için ticaret politikası belirlemenin tek tek AB üyelerine bağlı olmadığını defalarca ifade etse de Polonya yasağı yürürlükte tutacaklarını ve DTÖ nezdinde yapılacak bir şikâyetin kendilerini etkilemeyeceğini söyledi.

Polonya, savaşta Ukrayna'ya büyük destek sağlamış, Almanya'yı Kiev güçlerine Leopard 2 muharebe tankları sağlamaya teşvik etmiş, ülkeye savaş uçakları sözü vermiş ve Ukrayna'dan gelen 1,5 milyondan fazla mülteciyi kabul etmişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar