Reuters: Deprem sonrası Türkiye'nin son Ermeni köyü geleceğinden endişeli

Reuters: Deprem sonrası Türkiye'nin son Ermeni köyü geleceğinden endişeli
Hatay'ın Samandağ ilçesindeki son Ermeni köyü Vakıflı depremlerde can kaybı yaşamadı ancak özellikle bölgedeki üçüncü depremde ağır maddi hasar aldı. Elektrik kesintilerinin hayatı zorlaştırdığı köyün sakinleri Vakıflı'nın geleceğinden endişeli.

Artı Gerçek - 6 Şubat'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Maraş merkezli 11 kenti etkileyen depremler ve 20 Şubat'ta Hatay merkezli 5,8 ve 6,4 büyüklüğündeki depremler Hatay'ın Samandağ ilçesindeki Vakıflı Köyü'nde can kaybına yol açmasa da büyük maddi hasara yol açtı.

40 TAŞ EVDEN 30'U AĞIR HASARLI

Reuters haber ajansından Ece Toksabay imzalı haberde görüşlerine yer verilen Türkiye'nin son Ermeni köyü olan Vakıflı'nın sakinleri köylerinin geleceğinden endişeli olduklarını söyledi. Haberde köydeki 40 taş evden 30'unun ağır hasarlı olduğu ve bölgede meydana gelen üçüncü depremin ardından 130 kişilik köy nüfusunun elektriklerinin kesik olduğu belirtildi.

'KÖYÜN TERK EDİLECEĞİNDEN KORKUYORUM'

17 yıl İstanbul'da yaşadıktan sonra köyüne dönen 67 yaşındaki Masis ajansa yaptığı açıklamada "Vakıflı sahip olduğumuz her şey, Türkiye'deki son Ermeni köyü. Burası bizim evimiz. Onu böyle görmek kalbimi kırıyor" dedi. Emekli mücevherci Masis yeniden inşa çalışmaları tamamlanana kadar köyde kalmayı sürdüreceğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu köy küçücük ve çocuklarımız çoğunlukla İstanbul'da yaşamayı tercih ediyor... Bildiğimiz tek ev burası. Bu felaketten sonra köyün yeniden inşa edilmesi ne kadar sürer bilmiyorum. Çoğu insanın ayrılacağından ve köyün terk edileceğinden gerçekten korkuyorum."

Vakıflı muhtarı Berç Kartun ise iki katlı evinin yandan ikiye ayrıldığını ve yapı müfettişlerini beklediğini söyledi. Kartun evdeki değerli eşyalarını koyacak yeri olmadığını da belirtti.

Vakıflı muhtarı Berç Kartun

'ÇAY İÇEREK ISINMAYA ÇALIŞIYORUZ'

64 yaşındaki Armen Hergel adlı Vakıflı sakini kadın ise 'Hilton' adını verdiği küçük bir jeneratörü olan çay evinde yaşamaya alıştığını ancak köydeki elektrik kesintisinin asıl sorun olduğunu söyledi. "Isınmaya ihtiyacımız var. Çay içerek ısınmaya çalışıyoruz ama geceler soğuk ve sürekli artçı sarsıntıların olduğu zifiri karanlıkta gerçekten ürkütücü" dedi.

İlk iki deprem olduğunda İstanbul'da kızını ziyarette olduğunu ancak ortalığı toparlamak için Vakıflı'ya döndüğünü söyleyen Hergel "Depremler durdu sanmıştık... Sonra pazartesi akşamı üçüncüsü vurdu ve hasar çok daha büyüktü. Şimdi evimiz oturulamaz durumda ve zamanın yarısını çay evinde, yarısını da çadırda geçiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Çay evinde kalan bir Vakıflı sakini

'NE ZAMAN BELİMİZİ DOĞRULTACAĞIMIZ HAKKINDA BİR FİKRİM YOK'

Vakıflı'daki Meryem Ana Kilisesi de özellikle üçüncü depremde büyük zarar gördü. Kilisenin taş duvarları yıkılırken vaftiz kurnası kırıldı. 6 Şubat depremlerinden bu yana kilisede ayin yapılamadı. Kilisenin papazı Avedis Tabasyan "Yenilemeyi planlıyorduk ... Tanrı bize çok sevdiğimiz yerimizi tamir etmenin ve yenilemenin farklı bir yolunu gösterdi" diye konuştu.

Depremde zarar gören Meryem Ana Kilisesi

26 yaşındaki Can adlı Vakıflı sakini ise köyde çoğunlukla turistlere satılan şaraplar yapıyor. Can, Reuters'a yaptığı açıklamada "Hayatımı burada geçirmek için Türkiye'nin kuzeyinde şarapçılık okudum. Artık her şeyin yeniden yapılması gerekiyor. Ne zaman belimizi doğrultacağımız hakkında hiçbir fikrim yok" dedi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar