Reuters: Rusya, binlerce ton Ukrayna tahılını Boğazlar üzerinden Suriye'ye gönderdi

Reuters: Rusya, binlerce ton Ukrayna tahılını Boğazlar üzerinden Suriye'ye gönderdi
Reuters'ın haberine göre, ABD ambargosu altındaki Suriye ve Rusya arasında Boğazlar üzerinden süren tahıl sevkiyatı geçtiğimiz yıla göre 17 kat artarak 500 bin tonu geçti. Ukrayna, Rusya'yı 'tahıl hırsızlığıyla' suçlarken Rusya iddiaları reddediyor.

Artı Gerçek - Reuters ajansının küresel piyasalara ilişkin veri ve altyapı sağlayan Refinitiv'e dayandırdığı özel haberine göre, Rusya'nın tek taraflı olarak ilhak ettiği Kırım'dan, ABD ambargosu altındaki Suriye yönetimine binlerce ton tahıl gönderdiği ortaya çıktı.

Boğazlar üzerinden gönderilen tahıl miktarı bir önceki yıla göre 17 kat artarak 500 bin tona çıkarken, söz konusu miktarın Suriye'nin yıllık toplam tahıl ithalatının üçte birine denk düştüğü belirtildi.

SEVKİYAT İÇİN ESKİ GEMİLER KULLANILIYOR

Her iki ülkenin de ABD ambargosu altında olması sebebiyle ana akım ticaret yollarını kullanamadığı belirtilen haberde, Refinitiv'in küresel ticaret filolarına ilişkin verilerine göre kullanılan gemiler arasında ABD ambargosu altında olan Suriye'ye ait üç geminin de bulunduğu belirtildi.

Söz konusu gemilerin çoğunlukla Lazkiye ve Tarsus limanlarına sevkiyat gerçekleştirdiği tespit edildi.

Rusya 2014'te ilhak ettiği Kırım'ı şubatta başlattığı Ukrayna savaşında askeri üs olarak kullanmış, geniş tarım alanlarıyla bilinen Herson ve Zaporijya bölgelerinin kontrolünü savaşın ilk günlerinde büyük ölçüde ele geçirmişti.

UKRAYNA, RUSYA'YI 'HIRSIZLIKLA' SUÇLUYOR

Ukrayna ise Rusya'nın Sivastopol limanından sevk ettiği tahılın en azından bir bölümünün, işgal edilen bölgelerden aldığını ve dolayısıyla Ukrayna tahılını yağmaladığını iddia ediyor. Rusya ise bu suçlamaları reddediyor.

Beyrut'ta bulunan Ukrayna Büyükelçiliği verilerine göre Suriye'de Beşar Esad yönetimine destek veren Rusya, Suriye'ye yönelik uluslararası yaptırımları delmek için savaşı fırsata çevirdi ve Suriye'ye tahıl sevkiyatı Ukrayna işgali sonrasında hızla arttı.

TAHIL KORİDORU İÇİN ANLAŞMA YAPILMIŞTI

24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla başlayan savaşın en önemli sonuçlarından biri küresel gıda krizi.

Bu gıdaların başında da tahıl geliyor. Ukrayna, dünyanın dördüncü büyük tahıl ihracatçısı. Dünyanın en büyük buğday ihracatçılarından biri de Rusya. Ukrayna ve Rusya, Afrika’nın buğday ihtiyacının yüzde 40’ını sağlıyor. Savaştan önce Ukrayna ihracatını yüzde 90 oranında deniz yoluyla yapıyordu.

Limanların kısıtlanmasıyla kara yolu tercih edildi, tırlar ve trenler kullanıldı. Avrupa Birliği, hem Baltık Denizi hem de Romanya’daki Constanta limanı aracılığıyla Ukrayna’nın ihracatına destek olmaya çalıştı.

Ancak Ukrayna’nın tren vagonlarının Avrupa’ya göre daha geniş olması, ciddi bir engel haline geldi. Bu durum, sınırda tahılın Ukrayna vagonlarından Avrupa tipi vagonlara aktarılmasını gerektirdi. Bu nedenle tahılın sınırı geçerek Avrupa’ya ve Baltık limanlarına ulaşması üç haftalık süreyi buldu.

Dünyanın en önemli iki tahıl üreticisinin ürünlerini ihraç edememeleri, gıda fiyatlarında artışa neden oldu ve özellikle yoksul Afrika ülkelerinde yaşayan milyonlarca insanın hayatını tehlikeye soktu.

Gıda koridorunun oluşturulmasıyla birlikte Ukrayna, tamamen kendi denetiminde olan Odessa, Pivdennyi ve Chornomorsk limanlarından ihracata başlayabildi.

Anlaşmaya göre gıda yüklü kargo gemilerİ, kılavuz gemiler aracılığıyla mayınlı limanlardan Karadeniz'e ulaşacak ve önceden belirlenen rotalardan dünya pazarlarına taşınacaktı.

Bu süreçte, Rusya'nın ateşkes uygulayacağı ve gemilerin güvenliğini tehlikeye atmayacağı basına yansıyan haberlerde yer almıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar