Rusya, Alman parlamentosunun 'soykırım' kararını kınadı
Rusya Dışişleri, Alman parlamentosunun 1932-33'te Ukrayna'da yaşanan kıtlığı (Holodomor) soykırım diye tanımlayan kararını kınadı. Bakanlık, "İkinci Dünya Savaşı'nda işlenen suçları örtbas etmek için tezgahlanan bir propaganda" dedi.
Artı Gerçek - Rusya, Almanya parlamentosunun 1932-33 yıllarında Ukrayna'da yaşanan kıtlığı "Sovyetlerin sebep olduğu bir soykırım" şeklinde tanımlamasını "Rus karşıtı bir provokasyon ve Almanya'nın Nazi geçmişini örtbas etme girişimi" diye niteledi.
ZELENSKİY KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI
Alman milletvekillerinin bu hafta kabul ettiği önerge ile milyonlarca Ukraynalının açlıktan ölmesini (Holodomor) soykırım şeklinde tanımlamasını "adalet ve doğruluğu getiren bir karar" diye niteleyen Ukrayan Devlet Başkanı Zelenskiy, "kararın dünyadaki pek çok ülkeye Rus rövanşizminin tarihi yeniden yazma girişiminin başarılı olmayacağı yönünde önemli bir mesaj olduğunu" vurguladı.
Rusya ise dün yaptığı açıklamayla iddiaları reddederek, Sovyetler Birliği'nin diğer bölgelerinde de milyonlarca insanın kıtlıktan etkilendiğini belirtti.
BATILI GÜÇLERİN TEZGAHLADIĞI BİR PROPOGANDA
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Almanların tarihi yeniden yazmaya çalıştığı ileri sürülürken, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya'sının işlediği benzeri görülmemiş sayısız suçun üstünü örtmeye çalışıldığı savunuldu.
Açıklamada Almanya'nın aldığı karar, "Rusya'yı şeytanlaştırma ve Ruslar ile Ukraynalılar arasında etnik gerginlik çıkarmak için Batılı güçlerin sponsorluğunda Ukrayna'da tezgahlanan yeni bir propoganda" diye nitelendi.
Yale Üniversitesi'nden tarihçi Timothy Snyder'ın "önceden tasarlanmış kitlesel bir katliam" diye tanımladığı kıtlık, 1932'de Sovyet lideri Josef Stalin'in emriyle yaşanmıştı.
Stalin'in, ülkedeki tarım ve hayvancılık faaliyetinin zorla kolektivize edilmesi emri sonrası tüm tahıl, tohum ve canlı hayvan stokuna el konmuş, takip eden aylarda milyonlarca Ukraynalı çiftçi açlıktan ölmüştü.
'HOLODOMOR' UKRAYNA ULUSAL KİMLİĞİNİN TEMEL TAŞLARINDAN
Aralarında eski Sovyet Baltık ülkelerinin de bulunduğu pek çok Avrupa ülkesi Holodomor'u soykırım olarak tanımlıyor.
Holodomor, Ukraynalılar tarafından ulusal kimliklerinin merkezinde yer alan ve Moskova'daki yönetimlerin adaletsizliğini ispatlayan bir olay şeklinde kabul ediliyor. (DIŞ HABERLER)
Avrupa Parlamentosu Rusya'yı 'terörü destekleyen devlet' ilan etti
Rusya ile Ukrayna arasında manastır krizi: Moskova, Kiev'i 'dinsizlikle' suçladı