Rusya Türk domatesine alternatifi Sibirya'da üretti
Rus Japon işbirliği ile yapılan seralarda üretilen domateslerin, çocuklar ve yetişkinler için uygun, ekolojik bir ürün olduğu belirtildi.
HABER MERKEZİ- Türkiye'nin Suriye sınırında bir Rus uçağını düşürmesi üzerine başlayan domates krizine çözümü Rusya, Sibirya bölgesinde üreteceği ekolojik ürünlerle çözüm bulacak. Uçak düşürme krizinin ardından Türkiye'den sebze-meyve ithalatını yasaklayan Rusya'nın Türk domatesine alternatif üretimi, Sibirya'da eksi 45 dereceyi bulan dondurucu havada yapılıyor.
DHA'nın haberine göre; Rusya’nın Yakutsk bölgesinde yer alan sera, dışarıda hava koşulları ne olursa olsun, yıl boyunca domates, salatalık, marul ve çeşitli bitkiler üretebilecek.
Japon teknolojisinin kullanıldığı ve kuzeyde yer alan soğuk bölgelerde tarım yapılmasına imkân sağlayan, 21.7 milyon dolar bütçeli, projesi 3.3 hektar üzerinden yapılan ancak 2020 yılına kadar sadece bir hektarlık alan üzerinde tarım yapılacak olan sera tam kapasite çalışmaya başladığında yılda 470 ton domates, 1.692 ton salatalık, 28 ton marul ve çeşitli sebzeler üretecek. Projenin altı yıl sonra kar etmeye başlayacağı tahmin ediliyor. Projeyi gerçekleştiren Japon Hokkaido firması, Rusya’nın ‘akıllı tarım’ için uygun olduğunu belirtiyor.
Aralık ayında Syrdakh Köyünde bulunan Sayuri sera kompleksinden 36 kilogramlık ilk domates hasadını yapan, Yakutsk bölgesi Belediye Başkanı Aisen Nikolaev, "Sıfırın altında eksi 40-50 derecelere inan Yakutsk kışında sera sebzeciliği yapılabileceğini ilk duyduğumda kuşkulu bir şekilde gülümsedim. Projeyle ilgili yapılan hesaplamalar ve nedenleri gördükten sonra konu hakkında düşünmeye başladım. Japon mühendisleri gördükten sonra ise bu işin mümkün olduğunu anladım." dedi.
Domateste kabul edilebilir nitrat miktarının kilogram başına 300 miligram olduğunu söyleyen Nikolaev, "Nitrat miktarımızla gurur duyuyoruz. Çin’de domatesteki kilogram başına nitrat miktarı neredeyse 300 miligram, Rusya’da ise 80-100 miligram. Yakutsk’da ürettiğimiz domateslerin kilogram başına nitrat miktarı ise Japonya’da yetiştirilen domateslerle, aynı kilogram başına 17-22 miligram. Bu da ürünümüzün, çocuklar ve yetişkinler için uygun, ekolojik bir ürün olduğunu gösteriyor." dedi.
Hokkaido şirketinin Genel Müdürü Yukio Temma, "Rusya, doğal şartlar ve zengin fosil yakıt kaynaklarıyla akıllı tarım için uygun bir ülke. Bu proje kapsamında kurulacak seralar ve polietilen tünellerle Rusya’yı akıllı tarımla buluşturacağız." dedi.
2025 yılına gelindiğinde seranın Yakutsk ve komşu bölgelerin salatalık ihtiyacını yüzde 56.4’ünü, domates ihtiyacının yüzde 15.7’sini ve saksı bitkileri ihtiyacının yüzde 8’ini karşılaması öngörülüyor.