Bağdat'ta kriz derinleşiyor: Çıkan çatışmalarda 12 kişi öldü, 270 yaralı var
Irak'ta gerilim tırmanırken Şii lider Sadr'ın destekçileri başkent Bağdat'ta Yeşil Bölge'deki hükümet binalarını bastı. Çıkan olaylarda 12 kişinin öldüğü 270 kişinin yaralandığı bildirildi.
Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın "siyasetten çekildiği açıklamasından sonra Sadr yanlısı grup, başkentte hükümet binalarıyla yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı bastı. Sadr destekçisi bir diğer grup da Bağdat’taki Hükümet Sarayı’na girdi.
Sadr’ın destekçileri, başkent Bağdat’ın yanı sıra ülkenin güney kentlerinde de sokaklara dökülmeye başladı.
ÇATIŞMA ÇIKTI, ÖLÜ VE YARALILAR VAR
Reuters haber ajansı, Bağdat’ta silah sesleri duyulduğunu, Sadr yanlılarıyla İran destekli gruplar arasında çatışmalar çıktığını bildirdi. Olaylarda 12 kişinin hayatını kaybettiği, 270 kişinin de yaralandığı belirtildi.
BAĞDAT’TA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ
Protestolar nedeniyle Bağdat’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bağdat’ta bugün saat 15.30 itibarıyla sokağa çıkma yasağı kararı alındığı bildirildi. Yeşil Bölge semalarında ise Irak uçaklarının uçuş yaptığı görüldü. Öte yandan Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Bakanlar Kurulu’nun haftalık toplantılarını askıya aldı. Tekrar açıklama yapan komutanlık 19.00 itibarıyla tüm ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duıyurdu.
DAHA ÖNCE DE MECLİSİ BASMIŞLARDI
Mukteda es-Sadr, İran’a yakın Şii gruplarla arasındaki anlaşmazlık nedeniyle hükümetin kurulamaması üzerine Sadr hareketine mensup milletvekillerini istifa ettirmişti. Ardından İran’a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı olarak Muhammed Şiya Sudani’yi belirlemesi üzerine Sadr yanlıları, 30 Temmuz’da Yeşil Bölge’ye girerek Meclis binasını basmış ve burada oturma eylemi başlatmıştı.
Şii lider Sadr, 2 Ağustos’ta destekçilerine Meclis’ten ayrılarak oturma eylemine binanın çevresinde devam etmeleri çağrısı yapmıştı.
KAZIMİ'DEN ÇAĞRI
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'dan "destekçilerine hükümet kurumlarından çekilmeleri için çağrıda bulunmasını" istedi.
MUKTEDA ES-SADR AÇLIK GREVİNE BAŞLADI
Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, silahlı çatışmalar durana kadar açlık grevine başlama kararı aldı.
Sadr'ın sağ kolu sayılan müstafi milletvekili Hasan Azari, sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamada, "Liderimiz, şiddet ve silahlı çatışma bitene kadar açlık grevine başladı" dedi.
Azari, tarafları silahlı çatışmayı sonlandırmaya çağırdı.
Şİİ KOORDİNASYON ÇERÇEVESİ'NDEN DİYALOG ÇAĞRISI
Bağdat’ta gittikçe derinleşen krize ilişkin açıklama yayınlayan Şii Koordinasyon Çerçevesi, Sadr Hareketi’ne diyalog çağrısında bulundu.
Koordinasyon Çerçevesi, açıklamasında yaşananların tüm halkta endişeye yol açtığını ifade ederek "Devlet kurumlarına yönelik saldırılara karşı sessiz kalmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Güvenlik güçleri devlet kurumlarını koruma görevini yerine getirmelidir" dedi.
ABD'DEN DİYALOG ÖNERİSİ
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Irak'taki olayların bir an önce yatıştırılması ve tarafların diyalog kurması çağrısında bulundu.
Kirby, Beyaz Saray gazetecilerine Zoom üzerinden verdiği brifingde ABD dış politikasına yönelik açıklamalarda bulundu.Irak'ın başkenti Bağdat'ta yaşanan çatışmaları "rahatsız edici" olarak nitelendiren Kirby, "Şimdi gerginlik değil, diyalog zamanı. Bu şiddet olaylarının yatıştırılması ve barışçıl göstericilere saygı duyulması çağrısı yapıyoruz." ifadesini kullandı. Kirby, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğinin boşaltıldığı iddialarını da yalanlayarak, bu aşamada böyle bir şeye gerek olmadığını söyledi.