Salih Müslim'den 'Kürt ulusal birliği' açıklaması: İkinci aşamaya geçiyoruz
PYD Eş Başkanlık Konseyi üyesi Salih Müslim, Kürt ulusal birliğinin birinci aşamasından olumlu sonuçlar elde edildiğini ve ikinci aşamanın yakın zamanda başlayacağını açıkladı.
Suriye Demokratik Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Ebdi'nin, Kürt ulusal birlik çalışmalarına dönük açıklamalarının ardından bir açıklama da Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanlık Konseyi üyesi Salih Müslim'den geldi.
Hawar Haber Ajansı'nın (ANHA) sorularını yanıtlayan Müslim, ulusal birlik girişimlerinin ilk aşamasında ortak siyasi konuların gündeme geldiğini ve olumlu geçtiğini belirterek, girişimlerin ikinci aşamasına tüm siyasi güçlerin ve partilerin katılacağını kaydetti. Birlik girişimlerinin birinci aşamasının PYD ile ENKS arasında gerçekleştiğini paylaşan Müslim, birçok ortak noktada buluştuklarını dile getirdi.
İKİNCİ AŞAMA
Birinci aşamanın ENKS’nin isteği üzerine gerçekleştiğini belirten Müslim, "Kendileri PYD ile tartışılması gereken çok konu olduğunu söyledi. Bizim bakış açımızı görmek istediler. Bundan önce de çok defa diyalog yapılmıştı. 2014’teki Hewlêr 1 ve 2, Dihok’ta yapılan anlaşmaları hatırlamak gerekiyor. Son tartışmalarda diyalogların Dihok anlaşması çerçevesinde yürütülmesi gerektiği önerildi. Anlaşmaların üzerinden 6 yıl geçti. O dönem Rojava Halk Meclisi, ENKS ve diğer partiler arasında da görüşmeler olmuştu. Önümüzdeki görüşmeler, Kürt siyasi güçleri ve partilerinin nasıl ortak bir paydada buluşacağı ve bölgelerin Dihok anlaşmasına göre nasıl yönetileceği üzerine olacak" diye konuştu.
25 KÜRT PARTİSİ DAHİL OLACAK
İkinci aşamaya, Kürt Ulusal Birliği Partileri çatısı altında toplanan 25 partinin de dahil olacağını paylaşan Müslim, "Bu partiler sürece dahil olmak için ENKS’nin vereceği cevabı bekliyor. Edinilen bilgilere göre ENKS, hazırlıklarını tamamladı. Tahminimce toplantılar yakın zamanda başlar" dedi.
'BİRLİK ACİL BİR İHTİYAÇ'
"Rojava hassas bir süreçten geçiyor. Kürdistan’ın bütününde ulusal birliğin sağlanması acil bir ihtiyaçtır" diyen Müslim, şöyle devam etti: "Şu anda Rojava’da bunun adımlarını atmaya çalışıyoruz. Siyasi partiler arasında varılan anlaşmalar yeterli değildir. Yine de bu da olumlu bir adımdır. Bu sürecin Kürt ulusal kongresine uzamasının ihtimali vardır. Birinci aşama siyasi partiler arasındaki bir anlaşmadır. İkinci aşama ise toplumun birçok kesiminin katılımıyla sağlanacak bir mutabakattır. Bu mutabakatın bütün Kürdistan’a yayılması gerekiyor. Benim görüşüme göre Rojava’da yapılacak bir ulusal birlik bütün Kürdistan için numune olacaktır. Burada iki parti arasında ulusal birlik kurulduğundan söz etmiyoruz. İki parti arasında varılan bir anlaşmadan söz ediyoruz. Bu anlaşmalar Kürt halkı için çok önemlidir. Temel hatların belirlendiği bu anlaşmalar ulusal birlik anlamına gelmez. Burada şunu soruyoruz: Biz Kürt halkı için ne istiyoruz? Kürt halkının özgürlüğünü mü istiyoruz, direniş yolunu mu seçiyoruz? Kürt halkı için nasıl bir sistem öneriyoruz? Bunları tartışıyoruz."
'KRİZE YANSIMASI OLACAK'
Ulusal birliğin sağlanmasının Suriye’deki krize yansıması olacağını belirten Müslim, "Aynı zamanda dört parça Kürdistan ve Ortadoğu’ya etkisi olacaktır. Kürtler doğru bir şekilde uzlaşıya varırsa Ortadoğu’da demokratik sistemin öncüsü olurlar. Kürt halkı bu kapasiteye sahiptir" dedi.
"ENKS’nin ‘Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu’nda yer alması ulusal birliğe engel değil mi" sorusunu da yanıtlayan Müslim, şunları söyledi: "Bu konu ENKS’ye bağlıdır. Karar onlarındır. Benim görüşüme göre Kürt güçleri arasında uzlaşı sağlanırsa Türk halkı başta olmak üzere bütün halklarla diyaloglar kurulur. Burada önemli olan kurulan ilişkilerin Kürt halkına karşı olmamasıdır."