Sarı Yelekliler anlatıyor: Neden sokaklara çıktılar?
Fransa'da Sarı Yelekli protestocular haftalardır sokaklarda.
Fransa'da akaryakıt zammına karşı başlatılan ve hükümet karşıtı protestolara dönüşen Sarı Yelekliler eylemleri birinci ayını doldururken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümeti geri adım atarak akaryakıt zammından vazgeçtiğini ve varlık vergisiyle ilgili yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Fransız haber ajansı AFP; tüm dünyanın gündemine giren farklı yaş, şehir ve mesleklerden eylemcilere neden sokağa çıktıklarını ve taleplerini sordu.
Buna göre, 29 yaşındaki işsiz Tim Viteau ve kız arkadaşı artık kiraları ödeyemedikleri için ailelerinin yanına geri taşınmayı planlıyor.
Üçüncü defa Lyon'dan otostopla Paris'teki protestolara giden Viteau, "16 yaşına geri dönmüş gibiyiz" diyor ve hayatta kalmak için devlet yardımlarına muhtaç olduğunu söylüyor.
Yanındaki 20'li yaşlarındaki gençlere dönüyor ve "Nasıl çocuk sahibi olmayı başardınız? Ben de çocuk yapmak istiyorum ama daha önümüzdeki 4 ayın ötesini planlayamıyorum" diyor.
PARASIZ EMEKLİ
Sylvia Paloma, Fransa'nın güneyindeki liman kenti Marsilya'da yürüyen 2 bin eylemciden biriydi.
BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, harekete katılan pek çok emekli gibi 70 yaşındaki Paloma, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin emekli aylıklarında kesintiye gitmesini eleştiriyor.
Eski devlet memuru, "Bu yaşa gelip hâlâ yalvarmak zorunda kalmak çılgınlık" diyor ve ekliyor:
"Hayatımda ilk defa protestoya katıldım. Ayda 1246 euro (7.650 TL) emekli maaşı alıyorum ve 4 çocuğumdan yardım istemek zorunda kalıyorum."
Geleneksel Fransız devrimcilerinin şapkalarından takan eylemcinin, sarı yeleğinin arkasında "Macron aptal olma, istifa et" yazıyor.
İLGİLİ HABER: FRANSA'DA KARA SALI: ÖĞRENCİLER SOKAKTA
İLGİLİ HABER: SARI YELEKLİLER: PAKET YETERLİ DEĞİL, EYLEMLERE DEVAM EDECEĞİZ
MİLİTAN ANTİ KAPİTALİST
"Paris'ten sefalet akıyor" diye şarkı söylüyor soyadını söylemek istemeyen anti-kapitalist aktivist Alice. Başkentin opera binasının yanında kendisine bir yurttaşlar bandosu eşlik ediyor.
31 yaşındaki Alice, "Bu bir hükümet sorunu değil, bu bir liberal ve kapitalist politik sistem sorunu" diyor.
Kara-kızıl anarşist bayraklarla yürüyen grup "Ya sosyal adalet ya topyekûn savaş" pankartı taşıyor.
Güney Fransa'daki Aveyron kentinden gelen yaz kampı koordinatörü Alice, Sarı Yeleklilerin içinde aşırı sağdan da aşırı soldan da insanların olmasından rahatsız değil.
"Sağcı veya solcu olmanızı umursamıyoruz. Esas soru buradan bütün yurttaşlar için nasıl bir siyasi hareket kurabileceğimiz. Sendikaların genel grev çağrısına ihtiyacımız var."
GEÇİNEMEYEN SAĞLIK ÇALIŞANI
Fransa'nın orta kesimlerindeki Vierzon kentinden 48 yaşındaki sağlık çalışanı Lydie Bailly, Macron'un sıradan insanları anlamadığını düşünenlerden.
"10 yıldır maaşımıza zam almadık, bu tam anlamıyla rezalet. Ucu ucuna bile geçinemiyoruz, bu artık imkansız" diyor.
Protestocuları sinirlendiren tek şey Macron'un eski bir yatırım bankacısı olması değil, aynı zamanda işçi sınıflarını önemsemeyen ve kibirli olarak algılanan yorumlarıydı.
Çok sayıda protestocu, basında yer alan haberlere göre Elysee Sarayı için sipariş verdiği 500 bin euroluk porselen takımını, Macron'un kişisel savurganlığına bir örnek olarak gösteriyor.
Bailly, Berlin'de sıradan bir apartmanda yaşayan Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi bir lider istediğini söylüyor:
"O özel jetlerle değil tarifeli uçaklar ve trenlerle seyahat ediyor."
DOĞRUDAN DEMOKRASİ AKTİVİSTİ
24 yaşındaki Marsilyalı Thomas Lefeuvre, Sarı Yelekliler hareketinin küçük bir kısmına ait: Fransa'nın parlamenter demokrasiyi tamamen kaldırarak doğrudan demokrasiye geçmesini talep ediyor.
Bahçıvanlık yapan Lefeuvre, "Paris'teki barışçıl savaşçılara saygı için" elinde çiçeklerle protestoya katılıyor.
"Yurttaşlar referandumu istiyoruz" diyen bir çocuk babası Lefeuvre, pek çok sarı yelekli gibi ayda 1300 euro ile geçinmekte zorlanıyor.
Lefeuvre, "İnternet sayesinde artık milletvekillerine ihtiyacımız yok. Her konuyu doğrudan kendimiz oylayabiliriz" diyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)