SDG Komutanı Mazlum Abdi: Türkiye ile aramızda diyalog için arabuluculuk yapılıyor

SDG Komutanı Mazlum Abdi, TUSAŞ saldırısı konusunda iç inceleme başlattıklarını söyleyip saldırganların "Türkiye’ye Suriye'den girdiğini" reddetti. Abdi, "Şu an bizimle Türkler arasında siyasi ve askeri diyaloğa başlamak için arabuluculuk yapılıyor" dedi.

SDG Komutanı Mazlum Abdi: Türkiye ile aramızda diyalog için arabuluculuk yapılıyor

Artı Gerçek - Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) genel komutanı Mazlum Abdi, TUSAŞ saldırısını ve Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan'a çağrısıyla başlayan süreci değerlendirdi. SDG komutanı, TUSAŞ saldırısını düzenleyenlerin Türkiye'ye Suriye'den girdiği yönünde Ankara'dan gelen açıklamaları reddederken, TSK'nin Suriye'deki hava saldırıları ile tırmanan gerilimi düşürmek için "Türkiye ile SDG arasında diyalog için arabuluculuk girişimleri yapıldığını" söyledi.

Haseke'den Fransız haber ajansı AFP ile bir söyleşi gerçekleştiren Abdi, "gerilimi düşürmek için diyaloğa açık olduklarını, bunun için Türkiye'nin devam eden saldırılarının son bulması gerektiğini ama saldırıların potansiyel olarak daha büyük bir operasyona işaret ettiğini" belirtti.

'DİYALOG ÇABASI DEVAM EDİYOR'

SDG Genel Komutanı, "Şu anda Türkiye ile bizim aramızda, Uluslararası Koalisyon'un arabuluculuğunda, tansiyonun düşürülmesi ve diyaloğun sağlanması için bir çaba söz konusu. Bu çalışma devam ediyor. Gerek siyasi, gerekse askeri güçler arası koalisyonun bu çabası sürüyor" diye konuştu. Abdi, "bu saldırıların Türkiye ile başlattıkları diyalog sürecine zarara verdiğini" belirterek "Türkiye ile meseleleri diyalog yoluyla çözmeye hazırız ama saldırıların baskısı altında değil. Dolayısıyla diyalog çabalarının sürmesi için bu operasyonların durdurulması gerekir" dedi.

'ANKARA'DAKİ SALDIRI İLE BAĞLANTIMIZ YOK'

SDG komutanı, 23 Ekim'de Ankara'daki TUSAŞ tesislerine düzenlenen saldırı konusunda Ankara'dan gelen açıklamalara dair "iç inceleme" başlattıklarını söyledi; bu inceleme sonucunda vardıkları sonuca göre de "saldırganların hiçbirinin Türkiye’ye Suriye üzerinden girmediğini teyit edebileceğini" belirtti. Abdi "Ankara'da meydana gelen bu saldırıyla hiçbir bağlantımız yok" dedi; "Türkiye'de saldırı düzenlememe yönündeki kararlarını daha önceden de açıkladıklarını" belirterek, “Bizim savaştığımız bölgeler Suriye toprakları içinde” ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırganların "Suriye’den bir sızma hareketi" ile Türkiye'ye girdiklerini söylemişti. PKK’nin üstlendiği saldırıda beş kişi ölmüş, İçişleri Bakanlığı iki saldırganın kendilerini patlatarak öldüğünü duyurmuştu.

TUSAŞ saldırısı sonrası Türkiye, Irak ve Suriye’deki hedeflere hava saldırıları düzenlerken, Abdi bu saldırılarda 15 sivilin ve iki SDG üyesinin öldürüldüğünü söyledi. MSB saldırılarda "askeri hedeflerin vurulduğunu ve sivillerin zarar görmemesi için her türlü tedbirin alındığını" açıklarken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre vurulan yerler arasında fırınlar, tahıl ambarların ve enerji santralleri de vardı.

'TÜRKİYE'NİN ANA HEDEFİ ÖZERK YÖNETİMİ ORTADAN KALDIRMAK'

Abdi ise Türkiye'nin "hedefinin sadece Ankara'da yaşananlara yanıt vermekle sınırlı olmadığı, zira altyapının ve halkın geçim kaynaklarının da hedef alındığı" görüşünü paylaştı; "ana amacın, nüfusu göç etmek zorunda bırakarak Suriye'nin kuzeyindeki yarı otonom yönetimi zayıflatıp ortadan kaldırmak olduğunu" söyledi.

ABD'YE ELEŞTİRİ

SDG Genel Komutanı, ABD’nin liderliğini yaptığı koalisyonu da "Kürt güçlerini yeteri kadar savunmadığı" için eleştirdi; "bunun zayıf göründüğü” yorumunu da yaptı. "Türkiye devleti, dikkatler Gazze, Lübnan ve İran'a çevrilmişken Suriye'de yeni saldırılar düzenlemek için Ortadağu'daki güncel olaylardan faydalanıyor" diyen Abdi, ABD’yi "Kürt güçlerini korumamakla" eleştirdi; ABD liderliğindeki koalisyonun pozisyonunun da "zayıf göründüğü” değerlendirmesi yaptı. Abdi, "Verdikleri yanıt, saldırıları durdurmak için gerekli seviyede değil ve Türkiye'ye baskı yapılmalı" dedi; uluslararası koalisyon güçlerinin de risk altında olduğunu söyledi.

SDG Genel Komutanı, 5 Kasım'daki seçilerde Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi halinde, Suriye’de halen 900 kadar askeri bulunan ABD'den kendilerine verilen desteğin zayıflayacağı öngörüsünde de bulundu. Abdi, Trump'ın 2019'da Suriye'den çekilme girişimini hatırlatırken, Washington'ın "bölgedeki stratejik çıkarlarına göre karar vermesine güvendiklerini" söyledi. (DIŞ HABERLER, BBC Türkçe)

suriye Mazlum Kobane tusaş saldırısı