Stockholm'de 'Eritre' gerginliği: Muhalifler festival alanını bastı, en az 52 yaralı
Artı Gerçek - İsveç'in başkenti Stockholm'de her yıl düzenlenen Eritre kültür festivalini, Eritreli hükümet karşıtları bastı. Yaklaşık bin kişilik bir grup festival alanını çevreleyen polis bariyerlerini aşarak festival çadırlarını yıktı, stantları ve araçları ateşe verdi. Polis, olayda en az 52 kişinin yaralandığını en az 100 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.
52 people were wounded today in Stockholm after a crowd of more than 1000 people stormed an Eritrean festival.
— Visegrád 24 (@visegrad24) August 3, 2023
People attending the festival were beaten with bats and festival facilities were burned down.
4 policemen were wounded
???????????????? pic.twitter.com/azi95RZGXP
SEKİZİ AĞIR 15 KİŞİ HASTANEDE TEDAVİ ALTINDA
Stockholm Bölgesi sağlık otoritesi, festivalin düzenlendiği alana yakın bir bölgede hükümet karşıtı protesto düzenleyen bir grup Ertireli'nin festival alanına girmesiyle yaşanan arbede sonucu sekizi 'ciddi yaralanma' nedeniyle olmak üzere 15 kişinin hastanede tedavi altında olduğunu açıkladı. Polis sözcüsü Daniel Wikdahl, olayın ardından, "100 ilâ 200 kişinin gözaltına alındığını ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını" belirtti.
İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, "İsveç'e şiddetten kaçarak ya da geçici ziyaret amacıyla geliyorsanız, burada şiddete yol açmamalısınız" dedi. Strömmer, "İsveç'in bu şekilde başka ülkelerin arasındaki anlaşmazlığın içine çekilmesi mantıklı değil" ifadelerini kullandı.
BASKICI ERİTRE HÜKÜMETİ İÇİN GELİR KAYNAĞI VE TANITIM FIRSATI
İsveç, Eritre kökenli on binlerce insana ev sahipliği yapıyor. Eritre'nin kültürel mirasına adanan festival 1990'lardan bu yana düzenlenen yıllık bir etkinlik. Ancak muhalif Eritreliler, festivalin hükümetin propaganda aracı ve para kaynağı olduğunu düşünüyor.
İnsan hakları grupları Eritre'yi dünyanın en baskıcı ülkelerinden biri olarak tanımlıyor. 30 yıl önce Etiyopya'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana, Afrika Boynuzu'nun küçük ülkesi Isaias Afwerki tarafından demir yumrukla yönetiliyor. Bağımsızlığını kazandığından bu yana hiçbir seçimin yapılmadığı ülkede yaşayan milyonlarca insan, yaşam koşulları ve gördükleri baskı nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı. (DIŞ HABERLER)