Suriye'de ifade ve basın özgürlüğü vaat eden HTŞ, medyayı zapturapta alan genelgeler yayımladı
Suriye'de 8 Aralık'ta Beşar Esad yönetimini devirmelerinin ardından Aleviler başta olmak üzere azınlıklara yönelik saldırılarla birlikte anılan cihatçıların şemsiye örgütü Heyet Tahrir Şam (HTŞ), özgür basın vaadinde bulundu.
Artı Gerçek - Suriye'deki HTŞ geçici hükümetinin Enformasyon Bakanı Muhammed el Ömer, geçiş sürecini hakkında onlarca Suriyeli gazeteciyle görüş alışverişinde bulunmasının yanısıra Fransız haber ajansı AFP'ye konuştu.
'ESAD'INKİ GİBİ DEVLET MEDYASI İSTEMİYORUZ'
"Basın özgürlüğü için çalıştığını ve Esad döneminin onlarca yıllık kontrolünün ardından ifade özgürlüğünü tesis etmeye kararlı olduğunu" söyleyen Ömer, şu mesajları verdi:
"Esad hükümeti tarafından kontrol edilen bölgelerde sıkı şekilde kısıtlanan basın ve ifade özgürlüklerini pekiştirmek için çalışıyoruz."
“Sansür uygulayan rejim döneminde basın ve ifade özgürlüğü konusunda ağır kısıtlamalar vardı. Gelecek dönemde özgür, objektif ve profesyonel bir medya ortamının yeniden inşası için çalışıyoruz."
"Aynı şekilde devam etmek, yani amacı iktidarın imajını cilalamak olan resmi bir medyaya sahip olmak istemiyoruz."
İDLİB'DE İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VAR MIYDI?
Kaide bağlantılı HTŞ'nin koyu şeriat uyguladığı kuzeybatıdaki İdlib vilayetinde 2017 yılında kurduğu "kurtuluş hükümetinin" de enformasyon bakanı olan Ömer'in açıklamalarına koşut, Suriye Arap Haber Ajansı (SANA) Enformasyon Bakanlığı'nın medya faaliyetlerini düzenlemek için iki genelge yayımladığını duyurdu.
HERHANGİ BİR MEDYA ETKİNLİĞİNE 'BAKANLIKLA KOORDİNASYON' ŞARTI
Genelgelerden birinde, "medya kuruluşlarıyla işbirliğinin güçlendirilmesi ve medya faaliyetlerinin düzenlenmesi yönündeki isteklilik çerçevesinde, herhangi bir medya etkinliği düzenlemeden önce tüm medya kuruluşlarının önceden bakanlıkla koordinasyon kurması gerektiği" bildirildi.
'MEDYA ORGANLARI BAKANLIK ONAYI OLMADAN SATIŞ YAPAMAZ'
Diğer genelgede, "medya işiyle ilgili herhangi bir varlığın, ekipman veya mülk satışı yapılmadan önce Basın ve Medya İşleri Genel Müdürlüğü’nün incelemesinin tabi olduğu" bildirildi. "Bakanlıktan satışa onay veren resmi yazı alınması gerekiyor. 8 Aralık 2024 tarihinden sonra gerçekleşen herhangi bir satış, Enformasyon Bakanlığı’nın onayı olmadığı sürece geçersiz sayılacak ve yasal olarak tanınmayacak" denildi. İhlal durumunda gerekli yasal önlemlerin alınacağı belirtildi.
2024 DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ENDEKSİ'NİN DİBİ
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde, Suriye'yi Eritre'nin önünde ve Taliban yönetimindeki Afganistan'ın ardından sondan ikinci sıraya koymuştu. (AFP, SANA, Dış Haberler)