Taliban'ın ekim yasağı: Afganistan'da afyon üretimi durma noktasında

Taliban'ın ekim yasağı: Afganistan'da afyon üretimi durma noktasında
Dünyanın 'afyon deposu' olarak bilinen Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Taliban'ın 'afyon yasağı' sonuç vermiş gibi görünüyor. Ülkede geçen yıla oranla afyon üretiminin yüzde 80 azaldığı tahmin ediliyor.

Artı Gerçek - Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Taliban'ın en üst düzey lideri Haybatullah Akunzade'nin afyon ekiminin kesinlikle yasak olduğu fetvasını vermesinin ardından ülkede afyon ekimi büyük ölçüde azaldı. Dünya afyon üretiminin yüzde 80'ini gerçekleştiren ülkede hasadı yapılan afyondan elde edilen eroinin, Avrupa'da yüzde 95 pazar payına sahip olduğu biliniyor. Nisan 2022'de Taliban'ın yasağını ihlal eden herkesin, tarlasının yok edilmesine ve şeriat hükümlerine göre ceza alacağı duyurulmuştu.

ÇİFTÇİLERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ YASAĞA UYDU

BBC Türkçe'nin haberine göre, daha önce büyük miktarlarda afyon üreten bölgelerde büyük bir düşüş görülürken uzmanlar yıllık afyon üretiminin geçen yıla kıyasla yüzde 80 düşmüş olabileceğini dile getiriyor. Ülkede ekim yapan birçok çiftçi daha az kâr getiren tahıl ürünlerine yönelmeleri sebebiyle mali zorluk yaşamaktan şikayetçi.

Bir Taliban Sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada, haşhaş kapsüllerinden alınan afyonun zararlı etkileri nedeniyle ve din hükümlerine aykırı olduğu için yasaklandığını söyledi. Ancak, Taliban'ın fetvası, geçen yılki afyon hasatında uygulanmadı. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Bürosu'na (UNODC) göre ülkede afyon hasatı 2021'e kıyasla üçte bir oranında arttı. Ancak bu yıl durum çok farklı. Çiftçilerin büyük bölümü yasağa uygun davrandı ve Taliban yasağa uymayanların ürünlerini yok etti.

EKİM YAPILAN ALAN 1000 HEKTARDAN DAHA AZ

Afganistan uyuşturucu ticaretinde önde gelen uzmanlardan biri olan Dr. David Mansfield, uydu fotoğrafları üzerinden yapılan analizlerden yola çıkarak "Hasat, 2022'deki miktarın yüzde 20'sinden az görünüyor. Azalma miktarı daha önce hiç görülmemiş düzeylerde" dedi. Mansfield ülkedeki afyon üretiminin merkezi olan Helmand bölgesindeki durumu, "Helmand bölgesinin yüksek çözünürlüklü fotoğrafları, afyon ekiminin 1000 hektardan aza düştüğünü gösteriyor. Geçen yıl 129 bin hektarlık alanda ekim yapılmıştı" diye aktardı.

TALİBAN: ÜLKEDE YAKLAŞIK 10 MİLYON BAĞIMLI VAR

Taliban Sözcüsü Zaibullah Mücahid konuyla ilgili olarak, "İnsanların çok yoksul olduğunu ve acı çektiklerini biliyoruz. Ancak afyonun zararı yararını geçti. 37 milyonluk nüfusumuzun dörtte biri bağımlı. Bu çok büyük bir sayı. Alternatif geçim kaynaklarına gelince, uluslararası toplumun kayba uğrayan Afganlara yardım etmesini istiyoruz" dedi.

Mücahid, afyonun Taliban rejimini ayakta tutan büyük gelir kaynağı olduğu iddialarını ise reddetti. Sözcü, "Uluslararası toplum, insani meseleleri siyasi meselelerle karıştırmamalı. Afyon sadece Afganistan'a zarar vermiyor. Tüm dünya bundan etkileniyor. Dünya büyük bir şeytandan kurtulurken Afgan halkının karşılığında yardım alması adil bir durum" diye ekledi.

ABD, İŞGAL SIRASINDA EKİMİ DURDURMAK İÇİN AFYON TARLALARINI BOMBALAMIŞTI

Taliban'ın gelir kaynağını kesme umuduyla, ABD Afganistan'da Taliban'ın denetimi altındaki bölgelerde afyon tarlalarına hava saldırıları düzenlemişti. Afyon stokları yakılmış, uyuşturucu laboratuvarlarına baskınlar yapılmıştı. Ancak ABD destekli eski Afgan rejiminin kontrolündeki bölgelerde afyon serbestçe yetiştirilmeye devam etmişti. Taliban, şu ana kadar ABD'nin başaramadığını başarmış gibi görünüyor ancak bunu daha ne kadar sürdürebileceğine dair soru işaretleri var.

Uzmanlar, Afganistan'daki afyon üretiminde büyük bir azalmanın İngiltere ve Avrupa'nın geri kalanındaki eroin bağımlılarının kullandıkları uyuşturucuyu değiştirmek zorunda bırakabileceğini dile getirerek sentetik uyuşturucuların kullanımında artış yaşanabileceği konusunda uyarıyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar