Tesla'nın Almanya fabrikasında yangın çıktı, üretim durdu
Artı Gerçek - ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın Berlin yakınlarında bulunan ve ağaç keserek genişleme projesi nedeniyle tepki çeken Grünheide fabrikasında üretim, bir elektrik direğinde çıkan yangının ardından yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle durdu. Polis fabrikayı tahliye ederken, "Volkan Grubu" isimli solcu bir grup Tesla tesisini kundakladıklarını duyurdu.
"Volkan Grubu" adına kontrapolis.info adlı internet sitesinde yayımlanan mektupta "Tesla'yı sabote ettik" denildi. Bunun "8 Mart Dünya Kadınlar Günü adına verilen bir hediye olduğu" belirtilerek, "Tesla dünyayı, kaynakları, insanları ve işçileri tüketiyor; bunun karşılığında her hafta 6 bin SUV, katil arabalar ve canavar kamyonlar çıkarıyor" ifadeleri kullanıldı.
Alman polisi, mektubun Portekiz'deki Azorlarda bulunan 'Agua De Pau' yanardağının adıyla imzalandığını duyurdu. Kundaklamayla ilgili soruşturma başlatan polis, mektubun gerçekliğini araştırıyor.
FABRİKA NEDEN TEPKİ ÇEKİYORDU?
Tesla'nın Avrupa'daki ilk otomobil fabrikası olan tesis, yakınındaki ormanlık alanı yok edecek genişleme planları nedeniyle bir süredir tepki çekiyordu. Grünheide sakinlerinin 21 Şubat'ta düzenlediği sembolik referandumda, Tesla’nın 160 hektarlık ormanlık bölgeyi kapsayan "giga fabrikasının” genişletilmesi planına karşı çıkılmıştı. Bağlayıcı olmayan oylamaya nüfusu 8 binden az olan Grünheide sakinlerinin yüzde 70’i katılmış, 3 bin 499’u genişleme planına karşı çıkarken 1882’si planı desteklemişti.
Son olarak "Tesla'yı Durdurun" girişiminden yaklaşık 80 eylemci, genişleme planını protesto etmişti. Eylemciler, Grünheide bölgesinde yaşayanların genişletme planına karşı çıkmasını destekleyerek, bölgede içme suyu alanlarının korunmasını istemişti.
Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla, söz konusu 300 hektarlık mevcut fabrikanın yanına tedarik güvenliğini artırmak için depolama tesisleri ile çalışanların çocukları için anaokulu inşa etmeyi planlıyor. Tesla'nın planının yaklaşık 100 hektarlık alandaki ağaçların kesilmesine yol açacağından endişe ediliyor. Tesisin ihtiyaç duyduğu yoğun su talebi, son beş yılda kuraklığın vurduğu bölgede yaşayanlar için sorun yaratırken, planın "su koruma bölgesi"ni de olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.
İlk fabrika alanı için 92 hektarlık alanda ağaç kesimi yapılmış, bu durum da çevrecilerin ve Alman kamuoyunun tepkisine neden olmuştu. (DIŞ HABERLER, AA)
Almanlardan Tesla'ya veto: 'Ağaç keserek fabrika genişletmeyin'