Tunus'ta Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi tutuklandı

Tunus'ta Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi tutuklandı
Tunus’ta 17 Nisan’da gözaltına alınan Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi tutuklandı. Ana muhalefet liderlerinden Gannuşi "tahrik edici ifadeleri" nedeniyle "devlet güvenliğine komplo" ile suçlanıyor.

Artı Gerçek - Müslüman Kardeşler'in Tunus kolu ve ülkede ana muhalefette yer alan Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi, 48 saatlik gözaltı süresinin ardından tutuklandı.17 Nisan’da güvenlik güçleri tarafından evine baskın düzenlenmesinin ardından gözaltına alınan eski Meclis Başkanı Gannuşi, 48 saatlik savcılık sorgusunun ardından dün akşam saatlerinde sevk edildiği Tunus Asliye Mahkemesi tarafından bugün sabaha karşı tutuklandı.

Ülkede bu yıl Cumhurbaşkanı Kays Said'i oldukça düşük katılımlı bir referandum ile yeni anayasayı kabul ettirmeden önce Meclis'i kapatma ve ülkeyi kararnamelerle yönetme hamleleri nedeniyle darbe yapmakla suçlayan önde gelen birçok siyasetçi tutukladı.

81 yaşındaki Gannuşi 2021'de Said arafından tüm yetkileri ele geçirince kapatılan seçilmiş Meclis'in başkanıydı.

GANNUŞİ DEVLET GÜVENLİĞİNE KOMPLO İLE SUÇLANIYOR

Nahda Hareketi’ne mensup avukat Habib Bin Sidhum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gannuşi’nin beraberindeki 11 kişinin daha soruşturma dosyasında yer aldığını ve soruşturmanın “devlet güvenliğine karşı komplo” dosyası kapsamında olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Kays Said'in önde gelen muhaliflerinden biri olan Gannuşi’nin beraberinde gözaltına alınan Nahda Hareketi ileri gelenlerinden Muhammed el-Kumani ve Bilkasım Hasan ile diğer altı Nahda Hareketi üyesinin aynı mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmalarına karar verildi.

'TAHRİK EDİCİ İFADELER'

Gannuşi'nin neyle suçlandığına ilişkin resmi makamlardan herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak Reuters'ın aktardığına göre bir İçişleri Bakanlığı yetkilisi, Gannuşi'nin "tahrik edici ifadeler" nedeniyle tutuklandığını söyledi.Gannuşi geçen hafta bir toplantısında "Ennahda'sız, siyasi İslamsız, solcu veya başka bir bileşensiz bir Tunus bir iç savaş projesidir" demişti.

1990'larda sürgünde olan ve Tunus'a 2011'de eski devlet başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin devrilmesinden sonra geri dönen Gannuşi "darbeyi kutlayanların aşırılık yanlıları ve teröristler" olduğunu da söylemişti.

ULUSAL KURTULUŞ CEPHESİ MERKEZİ DE KAPATILDI

Gannuşi'nin gözaltına alınmasına ilişkin Nahda Hareketinden yapılan yazılı açıklamada, "muhalif siyasilerin hakları ve özgürlüklerine yönelik ihlaller ve baskıcı uygulamalara karşı tek bir saf halinde durulması" için muhalefete çağrıda bulunulmuştu. Gannuşi'nin gözaltına alınmasının "oldukça tehlikeli bir gelişme" nitelemesiyle kınandığı açıklamada, Nahda liderinin derhal serbest bırakılması istenmişti.

Parti açıklamasında ayrıca gelişmelerin Nahda'nın kapatılmasının önünü açacağından korktuğunu da söyledi.

Tunus muhalefetinin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi de 19 Nisan'da yaptığı açıklamada, faaliyet gösterdikleri merkez ile Nahda Hareketi merkezinin kapatıldığını bildirmişti. Tunus İrade Partisi tarafından yapılan açıklamada da ülke yetkililerinin, partinin başkent Tunus'taki genel merkezini kapattığı duyurulmuştu. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar