Türkiye ile ‘müzakereler askıya alınsın’ çağrısı
AP, referandumda geçen anayasa paketinin kriterlere uyumlu olmaması nedeniyle müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapacak.
DÜNYA - Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yıllık olağan Türkiye raporu parlamentonun bugün Strasbourg’da yapılacak genel kurulunda ele alınacak.
MÜZAKERLER ASKIYA ALINSIN ÇAĞRISI
AP Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan raporun bu yılki özelliği, üyelik müzakerelerinin başladığı 2005 yılından bu yana ilk defa bir AB kurumunun bu müzakerelerin resmen askıya alınması çağrısında bulunacak olması. Taslak kararda, "16 Nisan anayasa değişikliği paketinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde" Türkiye ile üyelik müzakerelerinin "derhal ve resmen askıya alınması" için AB devletleri ve Avrupa Komisyonu’na çağrıda bulunuluyor. Müzakerelerin askıya alınması çağrısının gerekçesi, anayasa değişikliği paketinin, Venedik Komisyonu görüş raporlarında da belirtildiği gibi, kuvvetler ayrılığı ilkesi ve Kopenhag kriterleriyle uyumlu olmaması.
‘FONLAR KESİLSİN’ ÖNERİSİ
AP, Türkiye’ye verilen üyelik öncesi AB fonlarının da gözden geçirilmesinden yana. Üyelik müzakerelerinin askıya alınması halinde bu fonların da askıya alınmasını, bu paranın doğrudan Türkiye’de sivil toplum ve sığınmacılar için kullanılmasını istiyor.
‘OHAL TEMEL ÖZGÜRLÜKLERE AYKIRI’
Raporda 15 Temmuz darbe girişimi kınanıyor. Bununla birlikte darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında temel özgürlüklerin korunması ve birçok vatandaş üzerinde "büyük çaplı, uzun vadeli, orantısız ve olumsuz etki yarattığı" görüşü not ediliyor.
ERDOĞAN’IN NAZİ BENZETMESİNE KINAMA
Taslak metinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı Avrupalı liderlere yönelik "Nazi" suçlamaları da kınanıyor. "Meşru olmayan bu tür ifadelerin devamının Türkiye’nin siyasi ortak olarak saygınlığını baltaladığı" ifadelerine yer veriliyor ve Türkiye’nin iç sorunlarının ihracının "önemli sayıda Türk kökenlinin yaşadığı AB üyesi toplumlar içindeki barışçıl birlikte yaşamı tehdit ettiği" dile getiriliyor.
PKK’ye "silah bırakma" çağrısının yapıldığı taslak metinde, Kürt sorununa barışçıl çözümün "Türkiye’nin demokratik geleceği için gerekli" olduğu vurgu da yapılıyor. (Artı Gerçek, DW Türkçe)