Twitter'ın rakibi Threads açıldı, milyonlarca kullanıcı akın etti: Benzerlik ve farkları ne?
Artı Gerçek - Facebook ve Instagram'ın çatı şirketi Meta'nın, Twitter'a rakip olarak piyasaya sürdüğü Threads'i kullanıma açmasıyla milyonlarca kişi uygulamaya akın etti. Twitter'ın sahibi Elon Musk'ın yapay zeka uygulamalarını gerekçe göstererek Twitter'a 'gönderi görüntüleme sınırı' getirmesinin ardından başlayan tartışmayla Threads'in kullanıma girişini öne çeken Zuckerberg, ilk gönderisini de paylaştı. "Threads'e hoş geldiniz, hadi yapalım şu işi" diyen ünlü iş insanı, uygulamanın yedi saat içinde 10 milyon kayıt aldığını söyledi. Zuckerberg ayrıca Twitter'da, Musk ile iki uygulama arasındaki rekabete esprili bir gönderme yaparak, Örümcek Adam'ın Örümcek Adam'la karşı karşıya geldiği meşhur bir caps'i paylaştı.
Instagram, dünya çapında yaklaşık bir milyar kişi tarafından kullanılıyor. Karşılaştırmak gerekirse 2022 sonu verilerine göre, Twitter'ın kullanıcı sayısı 370 milyonun biraz altında. Başka bir ifadeyle, Threads'i, yeni bir hesap açmadan kullanabilecek potansiyel üye sayısı, Twitter'in neredeyse üç katı. Bu da yeni uygulamayı, gerçekten Twitter'a ilk kez ciddi bir rakip haline getirecek gibi görünüyor.
THREADS NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR?
Instagram tarafından geliştirilen Threads, insanların birbirleriyle gerçek zamanlı, herkese açık sohbetler yapabilecekleri bir uygulama olarak tasarlandı. Aynı zamanda Meta'nın ürün ailesinde önemli bir uygulama olan Instagram'ı güçlendirmeye de yardımcı olan Threads'e üye olmak isteyenler şimdilik bir Instagram hesabına sahip olmaları gerekiyor. Çünkü, uygulamaya üye olanların Instagram'daki kullanıcı adı aynı zamanda Threads'de de kullanılıyor.
Instagram'ın doğrulanmış kullanıcıları yeni uygulamada da doğrulanacak ve üyeler Threads hesaplarını 'özel' ya da 'herkese açık' olarak ayarlayabilecek. Kullanıcılar isterlerse Instagram'da takip ettikleri kişilerin listesini doğrudan Threads'e aktarabiliyor.
TWITTER'DAN FARKLI MI?
Threads birçok yönden Twitter ile benzeşiyor. Threads'de kullanıcılar, kendilerini takip eden ve takip ettikleri kişilerin yanıt verebileceği kayan bir akışta çoğunlukla metin tabanlı mesajlar gönderebilmesine olanak sağlanmış durumda. Öte yandan tıpkı Twitter'da olduğu gibi Threads'deki akışa da video ve fotoğraf eklenebiliyor.
Ancak Threads'in Twitter'dan farklı olduğu yanları da var. Threads, şu anda Twitter'ın sunduğu bir özellik olan doğrudan mesajlaşmayı desteklemiyor. Instagram bu konuda 'kullanıcıların talep etmesi durumunda' Threads'e yeni özellikler eklemeye hazır olduklarını duyurdu.
THREADS DİĞER UYGULAMALARLA NASIL ÇALIŞACAK?
Instagram'ın amacı nihayetinde Threads'in, iletişim protokollerini paylaşan birleştirilmiş bir hizmet evreninin kısaltması olan 'Fediverse' adını verdiği bir yapıda birden fazla uygulamada çalışmasını sağlamak. Bir başka sosyal ağ uygulaması olan 'Mastodon' gibi uygulamalar da bu şekilde çalışıyor.
Kulağa karmaşık gelse de bunun basit bir anlamı var. Instagram Threads'in diğer platformlarla sorunsuz şekilde çalışmasını kolaylaştırmak istiyor ve bu da içerik oluşturucuların ilgisini çekiyor. Çünkü, 'sıfırdan başlamak' zorunda kalmayacakları bir dijital ortam sağlanmış durumda. Örneğin bir içerik oluşturucu Threads'de hatırı sayılır bir takipçi kitlesine ulaşırsa, bu takipçileri aynı teknoloji üzerine kurulu diğer platformlara da taşıyabilir. Uzmanlar, "Bunun içerik oluşturucular için daha az riskli olacağını ve onları tek bir platformda 'sıkışmış' gibi hissetmekten kurtarabileceğini" dile getiriyor. (DIŞ HABERLER)
'Kafes dövüşünde' yeni perde: Meta'nın Twitter'a rakip mikroblog uygulaması perşembe piyasada