Ukrayna, Kiev doğumlu ünlü yazar Bulgakov'u 'Rus sömürgeciliğiyle bağlantısı' gerekçesiyle iptal ediyor

Ukrayna, Kiev doğumlu ünlü yazar Bulgakov'u 'Rus sömürgeciliğiyle bağlantısı' gerekçesiyle iptal ediyor
Ukrayna'da anıtları kaldırılmaya başlanan Kiev doğumlu ünlü yazar yasaklanma yolunda. Yazarlığı Sovyet yasaklarıyla mücadeleyle geçen Bulgakov'un mirasının "Rusya sömürgeciliğinden arınma" yasası çerçevesinde incelenmesine karar verildi.

Artı Gerçek - Kiev'in Rus kültürünü silme politikası kapsamında, Ukrayna Ulusal Hafıza Enstitüsü, ünlü yazar Mihail Bulgakov'un mirasının 21 Mart 2023'te parlamentonun kabul ettiği "Ukrayna'da İmparatorluk Politikasının Kınanması ve Yasaklanması ve Yer Adlarının Dekolonizasyonu" yasası açısından incelenmesi talimatını verdi.

1891 yılında Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Kiev'de doğan Bulgakov, Rusça yazdı ve 1940'ta noktalanan hayatının son 20 yılını Sovyet Moskova'da romanlar, oyunlar ve gazete köşeleri yazarak geçirdi.

'UKRAYNA'YI KÜÇÜMSEDİ, UKRAYNA KARŞITLIĞI YAPTI'

Ukrayna Ulusal Hafıza Enstitüsü web sitesinde yayımlanan açıklamada dünyaca ünlü yazarın Kiev'de geçirdiği yıllara rağmen görüşlerinde "emperyalist" olduğu iddia edildi. Açıklamaya göre Bulgakov, "Ukraynalıları ve kültürlerini küçümsedi, Ukrayna'nın bağımsızlık arzusundan nefret etti, Ukrayna devleti ile liderlerinin oluşumu hakkında olumsuz konuştu".

ANITININ KALDIRILMASI, 'RUS İŞGALİNE KARŞI KAZANILAN BİR ZAFER'

Bulgakov müzesi ve çok sayıda Bulgakov anıtı Kiev'in tarihi-kültürel güzellikleri arasında yer alırken, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'da "özel harekat" başlatması sonrası, ünlü yazarın liseyi okuduğu binada bulunan Taras Şevçenko Ulusal Üniversitesi'ndeki anıt plaket Ağustos 2022'de kaldırıldı. "Bulgakov, Rus kültürünün bir simgesi, Ukrayna kültürüyle hiçbir ilgisi yok; tam tersine, eserlerinde Ukrayna'ya özgü her şeyi karaladı" diyerek Kiev doğumlu yazara karşı kampanya yürüten Ukraynalı aktivistler, plaketin kaldırılmasını, "Rus işgaline karşı kazanılan bir zafer" olarak kutladı.

SOVYET KÜLTÜR POLİTİKALARIYLA BAŞI DERTTEYDİ

Dünya çapında edebiyatseverler ise Bulgakov'u Sovyet yaşam tarzına yönelik acımasız hicvinin yetkililerin kabul edemeyeceği bir noktaya varmasıyla, 1930’a doğru yapıtlarının yayımlanmasının fiilen yasaklanması ve ölümüne dek edebiyat çevrelerince dışlanmasına karşın yazdığı başyapıtlarla tanıyor.

Bulgakov'un Stalin rejimi sırasında yazdığı ve ölümünden sadece birkaç hafta önce tamamlayabildiği en ünlü romanı Usta ile Margarita, ölümünden 20 yıl sonra, 80 sayfası kesilerek yayımlandı. Romanın tam metni ancak 1976'da basıldı.

DEKOLONİZASYON ADI ALTINDA GEÇMİŞİ SİLME KAMPANYASI

Ukrayna ise Şubat 2022'den beri yoğunlaştırdığı Rusya ve kültürüyle tüm bağların kaldırılması kampanyası kapsamında sokak tabelaları, heykeller, anıtlar ve yazıtların "dekolonizasyonuna" ilişkin bir yasa çıkardı.

Aralık 2022'de Odessa'da Büyük Katerina'nın bir heykeli yıkıldı, oysa şehri 1794'te Rus imparatoriçesi kurmuştu.

Dnipro ve Çernivtsi dahil pek çok şehir, klasik Rus şair Aleksandr Puşkin'e adanan heykelleri ve anıt plaketleri kaldırdı.

UKRAYNA'DAKİ RUSÇA KONUŞAN NÜFUS NE OLACAK?

Moskova, Kiev'in Rus kültürünü iptal etme girişimleri ve ülkeyi "zorla Ukraynalaştırmasının" hem uluslararası normları ihlal ettiği hem de Ukrayna nüfusunun Rusça konuşan yaklaşık dörtte birinin haklarını ihlal ettiğini söyleyerek bu politikaları kınadı. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar