Ukrayna Kursk'ta bir köprüyü daha imha etti, Zelenskiy planını açıkladı
Rusya topraklarındaki Kurk bölgesindeki harekâtını sürdüren Ukrayna, Moskova'nın askeri sevkiyat için kullandığı bir köprüyü daha vurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise Kursk'ta "tampon bölge" kurmak istediklerini söyledi.
Artı Gerçek - Ukrayna ordusunun Rusya Federasyonu'nun resmen tanınan toprakları içindeki sınır bölgesi Kursk'taki kara operasyonu 6 Ağustos'tan beri devam ediyor. Ukrayna, stratejik öneme sahip bir köprüyü daha yok ettiklerini açıkladı. Rusya'dan bu açıklamaya doğrulama gelirken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy burada bir "tampon bölge istediğini" söyledi.
Ukrayna ordusu, pazar günü yayınladığı görüntülerle, Zvannoe bölgesindeki Seym nehri üzerinde bulunan ikinci bir köprüyü daha yıktıklarını belirtti. Geçen hafta Seym nehrindeki Glushkovo kasabası yakınındaki bir köprüyü daha yok ettiklerini belirten Ukrayna, Rusya topraklarında iki haftadır ilerliyor.
Zelenskiy ise Rusya'nın Kursk bölgesinde bir tampon bölge istediğini söyleyerek Ukrayna'nın buradaki müdahalesinin daha kalıcı olabileceğinin sinyalini verdi.
Reuters’a konuşan askeri analistlere göre, bölgedeki üç köprü Rusya tarafından askeri sevkiyat için kullanılıyor. Bunların ikisi ya tamamen yok edildi ya da ciddi bir şekilde hasar gördü.
Zelenskiy, hafta sonu yaptığı açıklamada ordusunun Kursk’taki pozisyonlarını güçlendirdiğini söylemişti: “Kursk’taki operasyonlarımız Rus ordusu, devleti, savunma sanayi ve ekonomisinin kayıplar yaşamasına neden olmaktadır."
Zelenskiy’e göre bu operasyonların amacı savunmadan öte bir amaç taşıyor. Rusya’nın savaş gücüne zarar verilmesi ve Ukrayna’ya daha fazla saldırmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Zelenskiy’in danışmanı Mykhaylo Podolyak da amacın, Rusya’nın müzakerelere başlaması için ikna edilmesi olduğunu söyledi.
BİNLERCE RUS TAHLİYE EDİLDİ
Ukrayna'nın bu saldırısıyla, Rusya topraklarına 2. Dünya Savaşı’ndan beri ilk defa yabancı askerler ayak basarken, Kursk bölgesinden binlerce kişi tahliye edildi. Rusya da bu operasyona güçlü bir yanıt vereceklerini açıkladı.
Son haftalarda Ukrayna, Rusya’nın batısında ilerlerken Rusya da Ukrayna’nın doğusunda birkaç köyü ele geçirdi. Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ise Rusya’nın işgali altında tutulan Zaporijya nükleer enerji santralinin güvenliğinin sağlanması için uyarısını tekrarladı. Geçen hafta santralin kulelerinde çıkan bir yangından ötürü iki taraf da birbirini suçlamıştı. (DIŞ HABERLER, BBC Türkçe)
Lukaşenko: Ukrayna Belarus sınırına da 120 bin asker yığdı, Rusya'yı nükleere zorlamaya çalışıyorlar
Rusya'nın Kursk bölgesinde kara operasyonu yürüten Ukrayna, kilit önemde bir köprüyü yıktı
Patruşev: ABD ile NATO, Ukrayna'nın Kursk operasyonunu planladı ve doğrudan destekledi