Ukrayna'ya uzun menzilli füze tedariki için baskı altındaki Almanya Başbakanı, 'NATO'nun askeri sırlarını ifşa etmekle' suçlandı
Artı Gerçek - Ukrayna konferansı düzenleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un asker gönderme olasılığıyla ilgili açıklamasını reddetmede sözbirliği eden Avrupa liderlerinin diğer yandan Kiev'e orta ve uzun menzilli füze tedariki koalisyonu kurması sonrası, gözler Almanya'ya çevrildi.
'BRİTANYA VE FRANSA ASKERLERİ UKRAYNA'DA' DEDİ, KIYAMET KOPTU
Ukrayna'ya Rusya'nın içlerini vurabilecek 500 km menzilli Taurus seyir füzeleri vermeyi reddeden Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Olaf Scholz, füzeleri teslim etmeyi reddetmesini, kullanımlarının sevk ve idaresi için Alman askerlerini Ukrayna'ya konuşlandırmak istememesiyle gerekçelendirdi.
Hızını alamayan Şansölye Scholz, "Britanyalıları ve Fransızların hedefe yönlendirme ve hedefe yönlendirmeye eşlik konusunda yaptıklarını Almanya yapamaz" dedi.
'TAURUS BASKISINI DAĞITMAK İÇİN SÖYLEDİ'
İngiliz gazetesi Telegraph'a göre Almanya Başbakanı'nın Ukrayna'daki Batılı askerlerle ilgili açıklaması, Britanya'da öfkeye yol açtı. Britanya parlamentosu üyesi Tobias Ellwood, Scholz'u askeri sırları ifşa etmekle suçladı. Daha önce Avam Kamarası Savunma Komisyonu'na başkanlık etmiş olan iktidardaki Muhafazakar Parti'nin milletvekili, "istihbarat bilgilerini vahim şekilde kötüye kullanan" Scholz'un "dikkatleri Alman uzun menzilli füze sistemiyle Ukrayna'yı donatma konusundaki isteksizliğinden başka yöne çekmeye çalıştığını" iddia etti. Ellwoood, Scholz'un sözlerinin "Rusya tarafından gerilimi daha tırmandırmak için kullanılacağına şüphe bulunmadığını" söyledi.
BRİTANYA VE FRANSA ASKERLERİNİN GÖREVİ AÇIKLANMADI
ABD, Britanya, Fransa askerlerinin Ukrayna'ya konuşlanmış bulunduğuna dair haberler uzun zamandır gelse de resmi açıklama yapılmıyor. Ukrayna ordusuna verilen uzun menzilli Shadow Storm ve SCALP füzelerinin idaresinde yardımcı oldukları söylenen Britanya ve Fransa askerlerinin Ukrayna'da ne faaliyetlerde bulunduğu da kamuoyuna açıklanmadı.
Telegraph'a göre Scholz'un açıklaması, Britanya hükümetinin Ukrayna'daki diplomatları ve diğer personelinin güvenliğine ilişkin endişelerini de artırdı.
LONDRA'DAN BERLİN'E 'UYARI'
ABD merkezli haber sitesi Politico da Londra'nın Kiev'e Taurus tedariki talebini ve Ukrayna'daki faaliyetleri hakkında Scholz'un yaptığı yorumlardan rahatsız olduğunu Berlin'e ilettiğini yazdı.
'NATO'NUN BİRLİĞİNİ BALTALADI'
Alman Basın Ajansı'na (DPA) Scholz'un açıklamasını değerlendiren Londra Ekonomi ve Siyaset Bilimi Okulu'nun misafir profesörü, Alman güvenlik uzmanı Maximilian Terhalle, "NATO'nun birliğini baltaladı. Ukrayna ile işbirliğini tehlikeye atıyor. En yakın müttefiklerin istihbarat bilgilerini kamuoyuna açıklamak, ciddi bir hatadır" dedi.
PARİS: HER BİRİMİZ KENDİ UYGUN GÖRDÜĞÜ ÇERÇEVEDE HAREKET EDİYOR
Fransa Dışişleri Bakanlığı ise Scholz'un açıklamasına temkinli tepki verdi: "Almanya Başbakanı'nın açıklamalarına gelince, herkesin kendi uygun gördüğü çerçevede hareket ettiğini hatırlatmak isteriz. Hedefimiz aynı: Rusya'yı başarısızlığa uğratmak."
ŞANSÖLYE ISRARLI
Britanya'daki tepkilerin haber olması üzerine yeniden açıklama yapan Scholz, "Alman askerlerini Ukrayna'daki savaşa dahil edecek hiçbir kararı kabul etmeyeceğinde" ısrar etti.
Münih'teki bir fuarda konuşan şansölye, Kiev'e Taurus tedariki için "Bu şu anda sağlayabileceğimiz bir şey değil" dedi.
'UKRAYNA SAVAŞINA MÜDAHİL OLMAMIZA YOL AÇACAK KARAR ALMAM'
Pozisyonunun değişmediğini belirterek "Bu, şansölye olarak aldığım ve arkasında durduğum bir karardır" vurgusunu yapan Scholz, "Alman askerlerinin, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü korkunç savaşla bağlantılı bir askeri operasyona bir şekilde müdahil olmasıyla sonuçlanacak hiçbir kararı desteklemeyeceğim" diye konuştu.
'RUSYA-NATO SAVAŞI OLMAMALI'
Savaşın tırmanmasının, Rusya ile NATO arasında bir savaşın yaşanmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Almanya Başbakanı, "Bu konuda Avrupa'daki, ABD'deki ve diğer yerlerdeki tüm arkadaşlarımla aynı fikirdeyim. Bu nedenle bu konuda söylenmesi gereken her şey söylendi" dedi.
KOALİSYON ORTAKLARININ DA HEDEFİNDE
500 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurabilen yüksek isabetli Taurus seyir füzelerinin Ukrayna'ya tedarikini, muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Birlik partilerinin yanısıra SPD'nin koalisyon ortakları Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) destekliyor. Hatta koalisyon ortakları, Scholz'u bunu reddettiği için eleştirmişti. (t-online, Süddeutsche Zeitung, Reuters, Dış Haberler)