Uluslararası basın örgütleri: Dezenformasyon yasa tasarısını geri çekin
Uluslararası Basın Enstitüsü ve 22 diğer uluslararası basın özgürlüğü kuruluşu, 27 Mayıs'ta meclise sunulan dezenformasyon yasa tasarısının derhal geri çekilmesi çağrısında bulundu.
'Türkiye'nin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini ve Türkiye toplumunun genel sağlığını tehlikeye sokmak, korku ve panik yaratmak amacıyla kasten "dezenformasyon ve yalan haber" yayınlamaktan suçlu bulunanlar üç yıla kadar hapisle tehdit ediliyor' denilen açıklamada dezenformasyon ve 'niyet' tanımının bu kadar muğlak bırakıldığı böyle bir yasa tasarısının, Türkiye'de milyonlarca internet kullanıcısını hükümetin onaylamadığı bilgileri paylaştığı için cezai işlem riskiyle karşı karşıya bıraktığı söylendi.
Açıklama şöyle devam etti:
Türkiye'nin son derece politize olmuş yargısının ellerine bağlanan yasa, gazetecileri ve aktivistleri taciz etmek için başka bir araç haline gelebilir ve internette kapsamlı bir otosansüre neden olabilir.
Tasarı internetteki anonimliği ciddi şekilde baltalar ve yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmanın kanıtlarını yayınlamak isteyen ancak kamuoyuna açıklanmanın sonuçlarından korkanları daha da korkutur.
REKLAM YASAKLARI VE BANT DARALTMA CEZASI
Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin TBMM’ye sunduğu "Basın Kanunu ve Bazı Konularda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" başlıklı teklif, Türk Ceza Kanunu’na "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" diye yeni bir suç eklemekte, bu suçu işleyenlere hapis cezası öngörmekte. Medyaya yönelik olarak öngörülen idari tedbirler arasında para cezası, reklam yasakları ve sosyal medya ağlarına bant daraltma yaptırımı da bulunuyor.
Yasa tasarısının acilen geri çekilmesi çağrısında bulunan uluslararası basın örgütleri şöyle:
International Press Institute (IPI)
ARTICLE 19
Articolo 21
Association of European Journalists
Committee to Protect Journalists
English PEN
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
European Federation of Journalists (EFJ)
IFEX
International Federation of Journalists (IFJ)
Media and Law Studies Association (MLSA)
Media Research Association (MEDAR)
OBC Transeuropa (OBCT)
PEN America
PEN International
PEN Norway
Platform for Independent Journalism (P24)
Reporters Without Borders (RSF)
South East Europe Media Organisation (SEEMO)
Swedish Pen
The Coalition For Women In Journalism (CFWIJ)
Turkey Human Rights Litigation Support Project
World Association of News Publishers (WAN-IFRA)
(HABER MERKEZİ)