USCIRF Komiseri Menza: ABD'nin, Suriye'de Özerk Yönetimi tanıma zamanı geldi

USCIRF Komiseri Menza: ABD'nin, Suriye'de Özerk Yönetimi tanıma zamanı geldi
Nadine Menza, ABD'nin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ni resmi olarak tanımasının zamanının geldiğini belirterek, bunun Suriye krizinin çözümü için elzem olduğunu ifade etti.

Kuzey ve Doğu Suriye’yi ziyaret eden ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF); Özerk Yönetim, QSD, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ile bir araya geldi. USCIRF Komiseri Nadine Menza, bu temaslarına dair Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuştu.

Komite olarak temel amaçlarının ABD’nin Kuzey ve Doğu Suriye ile olan ilişkilerini güçlendirmek olduğunu dile getiren Menza, ABD’nin daha önce sadece QSD ile bir araya gelip, siyasi temsiliyet ile görüşülmediğini, ancak şimdi doğrudan siyasi temsiliyet ile görüştüğüne dikkat çekti.

'BEYAZ SARAY'DAKİLERİN ÖZERK YÖNETİMİ TANIYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM'

"ABD yönetimi, Özerk Yönetimi resmi olarak tanır mı?" diye sorulan Menza, "Daha önce Özerk Yönetim ve ABD kongresi arasında meydana gelen görüşmelerden bilgi sahibi değiliz. Hatta Kuzey ve Doğu Suriye’ye ilişkin herhangi bir bilgimiz yoktu. Burada inanç özgürlüğünün olduğunu bilmiyorduk. Biz yeni diyalog kurduk ve burayı tanımaya çalışıyoruz. Geçen yıl Kuzey ve Doğu Suriye için çok sayıda destek projesi açıklandı. Capitol Hill’deki (Beyaz Saray) herkesin Özerk Yönetimi tanıyacağını düşünüyorum. ABD yönetimi yorgun gözüküyor olabilir. Ancak sivil toplum örgütlerinin girişimleri var. Kurum olarak etnik ve inanç azınlıklarına destek veriyoruz. Burada inşa edilen projenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Tüm inanç ve halkları bir arada güvenli bir şekilde tutmak kolay bir iş değildir" dedi.

‘ÖZGÜRLÜĞÜ TEHDİT OLARAK GÖRÜYORLAR’

USCIRF Komiseri, Türkiye'nin kontrolü altındaki Suriye Ulusal Muhalefetini destekleyen ABD’nin BM’nin 2245 sayılı kararını uygulanmasını istediğini, fakat Çin, Rusya ve Türkiye’nin ülkesinin bu önerilerini esas almadığını ifade etti.

Menza, "Çözüm konusunda inisiyatif sahibiler. Ancak kendi sınırları üzerinde özgür bir bölge istemiyorlar. Özgürlüğü kendilerine tehdit olarak görüyorlar. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim projesi özgürlük, demokrasi, halklar, inançlar ve cinsiyet eşitliği üzerinden inşa edildi. ABD bu kavramları önemsiyor. Bu yüzden projeyi destekliyor" diye konuştu.

'ÖZERK YÖNETİM KENDİSİNİ HERHANGİ BİR DIŞ DEVLETE DAYANDIRMADI'

Menza’ya "ABD neden Özerk Yönetimi resmi olarak tanımıyor?" sorusuna, Menza’nın yanıtı şöyle oldu:

"ABD, Özerk Yönetimi geçici olarak görüyordu. Ancak QSD zamanla birçok bölgeyi IŞİD’den kurtardı. Bölge halkları hep birlikte Özerk Yönetim sistemini inşa etti. Özerk Yönetim kendisini herhangi bir dış devlete dayandırmadı. ABD bunu görünce artık destek vermeye başladı. ABD’nin Suriye politikası birçok yönetim tarafından değişmeyeceğine inanıyorum. Aynı politikayı savundu. Bu yüzden yönetimi tanımasının zamanı geldi. Çünkü Özerk Yönetim güçlendiğinde ABD’ye de fayda sağlayacaktır.

Ben de halka bu projenin bölme veya bağımsızlık isteyen değil, bölgesel ve Suriye krizinin çözümünü barındıran bölgesel bir hükümet olduğunu ispat etmeye çalıştım. Bizler projeye destek vermeliyiz. Çünkü herkes bir çözüm beklentisinde. Bölgede özgürlüğün sağlanması ve dini özgürlük herkesin yararınadır."

Yine Türkiye ile ilişkilerinin ABD’nin Özerk Yönetim’e destek vermesinde çekinceli davranmasına etki edip etmediği sorulan Menza, "Afrin, Serêkaniyê (Resulayn) ve Girê Spî (Tel Abyad) gibi bölgelerde daha önce dini özgürlük vardı. Washington’da birçok değişim oldu ve Türkiye’nin de iki yıl önce destek aldığı karar alma pozisyonu kalmadı. Türkiye’de durum yavaş yavaş değişiyor. Değişen durum en sonunda ABD’nin bölgeyle ilişkilerine etki edecek" yorumunu yaptı. (MA)

Öne Çıkanlar