WHO'dan 'Delta' uyarısı: Daha tehlikeli varyantlar çıkmadan kontrol altına alınmalı

WHO'ye göre, ilk olarak Hindistan'da tespit edilen ve daha hızlı bulaşan Delta varyantı şimdi 132 ülkeye yayıldı.

WHO'dan 'Delta' uyarısı: Daha tehlikeli varyantlar çıkmadan kontrol altına alınmalı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Covid-19'un daha ölümcül varyantları ortaya çıkmadan kontrol altına alınabilmesi için ülkelere çağrıda bulundu.

Cuma günü basın toplantısında konuşan WHO Acil Durum Direktörü Michael Ryan, Covid-19 Delta varyantının bir uyarı olduğunu söyleyerek "Bu, virüsün gelişim gösterdiğine dair bir uyarı ancak aynı zamanda daha tehlikeli varyantlar ortaya çıkmadan harekete geçmemiz gerektiğine yönelik bir çağrı" ifadelerini kullandı.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise konuya ilişkin, "Şimdiye kadar 4 varyant ortaya çıktı ve virüs yayılmaya devam ettikçe daha fazlası da olacak" şeklinde konuştu.

WHO'ye göre, ilk olarak Hindistan'da tespit edilen ve daha hızlı bulaşan Delta varyantı şimdi 132 ülkeye yayıldı. Tedros Adhanom Ghebreyesus, son 4 haftada 6 WHO bölgesinin 5'inde enfeksiyon oranının ortalama yüzde 80 arttığının altını çizdi.

'AŞI VE DİĞER KORUYUCU ÖNLEMLER DELTA'YI DURDURUYOR'

Acil Durum Direktörü Ryan, sosyal mesafe, maske kullanımı, el temizliği gibi koruyucu önlemlerin Delta varyantına karşı da hâlâ işe yaradığını söyledi. Ryan özellikle aşılamayla birlikte devam edildiğinde bu yöntemlerin Delta varyantını durdurabileceğini ifade etti.

WHO sürekli olarak Covid-19 aşısının dünya genelinde eşit olarak dağıtılması çağrısı yapıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, 2022 ortasına kadar aşı hedeflerini de belirledi. Buna göre her ülkenin 2021 Eylül ayına kadar nüfusun en az yüzde 10'unu; yıl sonuna kadar en az yüzde 40'ını; 2022 ortasına kadarsa yüzde 70'ini aşılamasını istiyor.

who dünya sağlık örgütü COVID-19 Tedros Adhanom Ghebreyesus