Yunanistan Başbakanı'ndan Türkiye ziyareti açıklaması

Yunanistan Başbakanı'ndan Türkiye ziyareti açıklaması
Son dönemdeki Türkiye-Yunanistan yakınlaşması kapsamında Miçotakis Ankara'ya ne zaman iade-i ziyarette bulunacağını açıkladı.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 7 Aralık'ta ağırlayan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, iade-i ziyaret için tarih verdi. Miçotakis'in mayıs ayında Ankara'yı ziyaret etme planını duyurması, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimin yatışmasının son adımı oldu.

'TÜRK LİDERLİĞİNİN DE SAMİMİ BİR İSTEKLİLİĞİ VAR'

Yunanistan'daki Skai TV'ye konuşan Miçotakis, "Şu anki program çerçevesinde, Erdoğan'ın ziyaretine karşılık olarak mayıs ayında Ankara'da olacağım" dedi.

'MEDENİ ŞEKİLDE ANLAŞAMAMA KONUSUNDA ANLAŞABİLİRİZ'

"Farklılıklarımızı ortadan kaldırabilmemiz, en azından gerilimlerden kaçınabilmemiz konusunda Türk liderliğinin de samimi bir istekliliği olduğunu düşünüyorum" diye devam eden sağcı lider, "Münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlandırılmasında büyük sıkıntı olduğundan bahsediyoruz, ancak sorunu çözemesek bile, medeni bir şekilde anlaşamama konusunda anlaşabiliriz" değerlendirmesini yaptı.

Yunanistan Başbakanı, "Bu, caydırıcı yeteneklerimizi geliştirmeyeceğimiz anlamına gelmiyor" diye ekledi.

ANLAŞMAZLIK KONULARI NELER?

NATO müttefiki iki komşu, kıta sahanlıklarının nerede başlayıp bittiği, enerji kaynakları, Ege Denizi üzerindeki uçuşlar ve bölünmüş Kıbrısgibi konularda uzun süredir ihtilaf içinde. Ankara'nın Mavi Vatan stratejisi döneminde yükselen gerilim, Aralık 2022'de Erdoğan'ın "Tayfun füzesi Atina'yı vurur diyorlar, vuracak tabii, sen rahat durmazsan" sözüyle tavan yapmıştı.

Ancak AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı'nın üç ay önceki Atina ziyareti sırasında iki ülke, ticareti artırma, iletişim kanallarını açık tutma, gerilimi azaltmak için askeri anlamda güven artırıcı önlemler alma ve başta Ege Denizi olmak üzere ihtilaflı konular üzerinde çalışmak için uzlaştı.

'ÜÇ MİLİN ÖTESİNDEKİ HER ŞEY YUNANİSTAN'IN'

Lakin Yunan Savunma Bakanı Nikos Dendias, geçen ay Türk sahil güvenliğinin Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük Mahallesi’ni 3.5 mil uzaklıktaki Kardak kayalıklarına avlanmak için gelen Yunan balıkçılara müdahale etmesiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken şöyle konuştu:

"Lozan Antlaşması ve koşulları Türkler ve bizim tarafımızdan rahatlıkla okunabilir; üç milin ötesindeki her şeyin Yunan olduğunu çok iyi biliyorlar, bunu biz de biliyoruz. Bu yüzden, adaların kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge hakkına sahip olmadığı yönündeki kesinlikle işe yaramaz ilk savunma hattının yanında ikinci bir savunma hattı kurarak bir adalar meselesi yaratmaya çalışıyorlar. Başka bir deyişle, kabul edilmesi mümkün olmayan ikinci bir sorun yaratıyorlar." (Reuters, Harici, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar