Yunanistan'da öğrencilerin protestolarını dikkate almayan Miçotakis, özel üniversite yasasını parlamentodan geçirdi

Yunanistan'da öğrencilerin protestolarını dikkate almayan Miçotakis, özel üniversite yasasını parlamentodan geçirdi
Kiryakos Miçotakis hükümetinin özel üniversitelerin açılmasına yönelik yasa tasarısı, 9 haftadır Yunanistan çapında düzenlenen protestolara rağmen parlamentoda onaylandı.

Artı Gerçek - Yunanistan'da ücretsiz eğitim hakkını savunan öğrencilerin 9 haftadır düzenlediği protestolara rağmen, sağcı Başbakan Kiryakos Miçotakis'in özel üniversiteler açma kararı parlamentoda kabul edildi. Parlamentodaki 300 milletvekilinden 299'unun katıldığı oylamada,159 evet oyuyla özel üniversitelerin açılması yasalaştı.

Evet oyları, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin 158 milletvekili ve bir bağımsız milletvekilinden geldi. 129 milletvekili hayır oyu kullanırken, 11'i çekimser kaldı.

Yeni yasayla yabancı özel üniversiteler Yunanistan'da branş açabilecek.

PARLAMENTO BİNASI ÖNÜNDE ÇATIŞMALAR EŞLİĞİNDE

Oylama öncesi başkent Atina'da düzenlenen eylemde, binlerce kişi tasarının geri çekilmesini istedi. Parlamento binası önünde polisle eylemciler arasında çıkan çatışmalarda, molotofkokteyli atan eylemcilere polis biber gazıyla karşılık verirken, 8 kişi yaralandı.

Yunanistan'da bugüne kadar özel üniversite açılmasına izin verilmiyordu. "Kolej" adı altında yüksek öğretim seviyesinde hizmet veren eğitim kurumlarının diplomaları geçerli kabul edilmiyordu.

'YURTDIŞINDAKİ ÜNİVERSİTELERE GÖÇÜ TERSİNE ÇEVİRECEK'

Haziranda ikinci kez başbakan seçilen Miçotakis, herkes için ücretsiz eğitim hakkından vazgeçilmemesi taleplerine kulaklarını tıkayarak, değişikliğin, on binlerce Yunan öğrencinin yurtdışındaki üniversitelere göçünü tersine çevirmeye yardımcı olacağını savundu.

SAĞCI LİDERE GÖRE SOSYAL ADALETİ SAĞLAYACAK

Aynı zamanda Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nin (AB) geri kalanıyla uyumlaştırılmasına yardımcı olacağını ve yüksek öğrenimde rekabeti artıracağını söyleyen sağcı başbakan, özel üniversitelerin açılmasını, "büyüme ve sosyal adalete yönelik radikal ve cesur bir eğitim reformu" diye niteledi. "Sonunda devlet dışı, kâr amacı gütmeyen kuruluşların ülkemizde faaliyet göstermesine olanak tanıyacak" dedi.

Yunanistan, yıllık ekonomik üretiminin yüzde 3-4'ünü eğitime harcıyor ki, bu AB ortalamasının çok altında. Yunanistan'da bazı bölgelerde yüzde 40'a çıkan genç işsizliği ise AB ortalamasının çok üstünde. (AA, Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar