'Yunanistan'ın S-300'leri ile Türkiye'nin S-400'leri aynı statüde değil'

'Yunanistan'ın S-300'leri ile Türkiye'nin S-400'leri aynı statüde değil'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki sistemi karşılaştırarak yaptığı benzetmenin ve Türkiye'ye çifte standart uygulandığı iddiasının hatalı olduğu belirtiliyor.

* +GercekNews'te Ortadoğu tarihi ve bölgedeki siyasi-askeri gelişmeler üzerine yazan Paul Iddon'ın makalesinin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz. 

Türkiye'nin NATO üyesi bir ülke olarak Rusya'dan satın aldığı ve bu nedenle ABD'nin yaptırımlarına uğradığı S-400 hava savunma sistemi ile geçen günlerde Ege'de yeni bir krize yol açan Yunanistan'ın sahip olduğu S-300 hava savunma sistemini karşılaştırması tepki çekiyor. 

Türkiye 23 Ağustos'ta Türk F-16'ları uluslararası hava sahasındayken Girit adasında konuşlu S-300'lerden uçaklara radar kilidi atıldığını iddia etmiş söz konusu kanıtları NATO ülkelerine gönderdiğini açıklamıştı. Yunanistan ise iddiaları "sahte haber" diye nitelemiş ve yalanlamıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan'ın S-300 hava savunma sistemlerine sahip olmasına rağmen ABD'nin buna ses çıkartmayarak Türkiye'nin aleyhinde bir çifte sandart uyguladığını savunuyor. 

Ancak uzmanlar Yunanistan ile Türkiye'nin Rus yapımı sistemi aldığı anlaşmaların farklılığına dikkat çekiyor. 

Gercek News için bir analiz kaleme alan gazeteci Paul Iddon, Erdoğan'ın iki sistemi karşılaştırarak yaptığı benzetmenin hatalı olduğunu yazdı. 

Yunanistan'ın S-300 sistemini Türkiye'nin aksine Moskova'dan doğrudan almadığının altını çizen Iddon "Kıbrıs Cumhuriyeti 1990'larda sistemi sipariş etti. Türkiye'nin adaya çıkışından sonra (Kıbrıs Harekatı) sistemi imha etme tehdidi üzerine S-300'ler Girit'e gönderildi ve krizi hafifletmek ve savaş riskini ortadan kaldırmak amacıyla depolandı. Yunanistan ilk deneme ateşini 2013 yılında yaptı" dedi.

Iddon ayrıca Yunanistan'ın sistem nedeniyle ABD yaptırımlarına uğramamasının sebebinin basitçe o dönem "ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası"(CAATSA) 'nın yürürlükte olmaması olduğunu vurguladı. 

ABD, CAATSA yasasını 2017'de yürürlüğe sokmuştu. 

Iddon'un dikkat çektiği bir diğer konu da S-300'ler ile S-400'ler arasındaki teknik farklılıklar oldu. 

"Yunanistan'ın sahip olduğu S-300'ler eski bir S-300PMU-1 versiyonu. Türkiye'nin S-400'lerinden çok daha az gelişmiş ve daha az sofistike. Erdoğan'ın dfüşündüğünden çok daha az birbirletiyle karşılaştırılabilir sistemler. Ayrıca ABD Yunanistan'ın S-300'leri geliştirmesine göz yummadı, sistemi 2020'de yenilemesini önlediği basına yansıdı" diyen Iddon sözlerini şöyle sürdürdü: 

" Atina Rusya'dan S-300'lerini PMU-2 standartına yükseltmesini istedi böylece menzilini 1500 kilometreden 200'e yükseltibilecek ve füzelerin hedefini vurma doğruluğunu daha gelişmiş kontrol sitemleriyle iki katına çıkaracaktı. Ama ABD bu hamleyi veto etti ve Yunanistan'ı Türkiye'ninkinden daha az menzilli Rus sistemiyle baş başa bıraktı."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar