Yunanistan: Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu'nu diriltmeye çalışıyor
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir süredir tekrarladığı "Bir gece ansızın gelebiliriz" sözlerine tepki gösterdi.
'NEO-OSMANLI ZORBALIĞINI REDDEDİYORUZ'
Kathimerini'nin haberine göre, Dendias, Ankara'nın ardından Atina’ya geçen Fransız mevkidaşı Catherine Colonna ile ortak basın toplantısında, "Neo-Osmanlı zorbalığını reddediyoruz" dedi.
Türkiye'nin tarihi tersine çevirmek ve Osmanlı İmparatorluğu'nu diriltmek istediğini" savunan Dendias, "Biz açıkça söylüyoruz. Türkiye'nin açıklamaları ve eylemleri kabul edilebilir değil. Bunlar, kabul edilemez. Ve, kınanmaya değer sözler. Fakat bunlar bizi caydırmıyor. Ve korkmuyoruz da. Tarihimizde çok daha ciddi tehditlerle karşı karşıya kaldık. Neo-Osmanlı zorbalığını reddediyoruz. Bu hezeyana sürüklenmeyeceğiz" dedi.
'EGE ADALARININ KARŞISINDA TAM TEŞEKKÜLLÜ TÜRK ORDUSU VAR'
Fransız mevkidaşı Catherine Colonna'nın ziyaret öncesinde "egemenliğine yönelik saldırı olduğunda Fransa'nın Yunanistan'ın yanında olacağı" yönündeki açıklamasına atıf yapan Yunan bakan "Türk mevkidaşımıza ifade ettiğiniz, tansiyonun yükselmemesi ve retoriğin artmaması yönündeki pozisyona tamamen katılıyorum. Ama üzülerek söylüyorum ki Türk yetkililer her gün Yunanistan’a, Yunan halkına, ülkemin yönetimine karşı çirkin açıklamalar yapıyor. Yunan adalarının Türk olarak gösterildiği haritalar ortaya çıkıyor. Türk tarafı bu adaların Yunan işgali altında olduğunu iddia ediyor. Sürekli ve en son bugün, sanırım siz henüz Türkiye’deyken, ansızın gece gelebilecekleri, yani bu adalara girebilecekleri yönünde açıklamalar yapılıyor. Ege adalarının karşısında Avrupa’nın en büyük amfibi filosu ve tam teşekküllü Türk ordusunun bulunduğunu anımsatmak isterim." ifadelerini kullandı.
Dendias, "Bu yıl ulusal hava sahamız 6 bin 100 kere ihlal edildi, 157 kere Yunanistan toprakları üzerinde uçuş yapıldı, karasularımız 1000 kere ihlal edildi. Deneyimli bir diplomat olmanıza rağmen bir kez olsun dünya genelinde bu miktarda ihlalle karşılaştığınızı sanmıyorum" dedi. Ülkesinin her zaman uluslararası hukuka dayalı yapıcı bir diyalogdan yana olduğunu söyleyen Dendias, müttefiklerinden ve ortaklarından bariz olanı desteklemesini beklemekte olduğunu sözlerine ekleyerek konuşmasını sonlandırdı.
TÜRKİYE'DEN MEKTUP HAMLESİ
Diğer yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun imzasıyla 25 Avrupa Birliği (AB) başkentine, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, Ege sorunlarının çözümüne ilişkin Türkiye’nin tutumunu ve görüşlerini açıklayan mektuplar gönderildi.
Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklardan aktardığı bilgiye göre, 25 AB başkentine, AB Yüksek Temsilcisi Borrell’e, BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ile NATO ve BM Genel Sekreterlerine 1 Eylül'de iletilen mektuplarda, Ege Denizi'nde birbiriyle yakından bağlantılı ve ilişkili bir dizi sorun bulunduğu, bu sorunların, kara sularının ve ulusal hava sahasının genişliği, kıta sahanlığı ve kara sularının sınırlandırılması, Doğu Ege Adaları'nın gayriaskeri statüsünün ihlali, geçerli uluslararası antlaşmalarla egemenliği Yunanistan’a devredilmemiş ada, adacık ve kayalıklar ile SAR, FIR ve NAVTEX gibi hizmet sahaları olduğu söylendi.
Yunanistan'ın Ege'deki kara sularının genişliğinin 6 deniz mili olmasına rağmen, 10 deniz mili hava sahasına sahip olduğunu iddia ettiği söylenen mektupta, Türkiye’nin, Ege meselelerinin iki ülkenin temel hak ve meşru çıkarlarının karşılıklı olarak tanınmasıyla uluslararası hukuk çerçevesinde çözülebileceğine inandığı aktarıldı.