120 büyük şirketin CEO'suna seçim tahmini soruldu: Yüzde 68 Kılıçdaroğlu

120 CEO'nun yüzde 68'i, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçileceği tahmininde bulundu. CEO'lar, yıl sonu dolar kuru beklentilerini de açıkladı.

Artı Gerçek - 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi için artık son 10 güne girildi. Ekonomist Dergisi tarafından gerçekleştirilen ankete göre, iş çevrelerinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığını, Millet İttifakı'nın da Meclis çoğunluğunu kazanacağı görüşü hakim. Ancak CEO'lara göre, yeni iktidarın enflasyon ve cari açık gibi sorunları kısa vadede çözmesi zor.

Derginin, Türkiye'deki yerli ve yabancı 120 büyük şirketin CEO ve üst düzey yöneticileriyle gerçekleştirdiği ankete göre, "14 Mayıs seçiminden nasıl bir sonuç çıkmasını bekliyorsunuz?" sorusuna, "Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı seçilecek ve Millet İttifakı Meclis'te çoğunluk olacak" yanıtını verenlerin oranı yüzde 68,7 oldu.

"Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı seçilir, Cumhur İttifakı Meclis'te çoğunluk olur" diyenlerin oranı yüzde 13,9, "Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilir, Millet İttifakı Meclis'te çoğunluk olur" diyenlerin oranı ise yüzde 13 oldu.

"Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilir, Cumhur İttifakı Meclis'te çoğunluk olur" diyenlerin oranıysa yüzde 3,5'te kaldı.

YÜZDE 93 'PARLAMENTER SİSTEME GEÇİLMELİ' DEDİ

Ekonomist Dergisi anketinde yer alan, "Seçimlerden sonra Başkanlık sisteminden güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş olmalı mı?" sorusuna ise üst düzey yöneticilerin yüzde 93,9 gibi bir çoğunluğu, "Evet" yanıtını verdi. Başkanlık sisteminin devam etmesi gerektiğini söyleyenlerin oranı yüzde 6,1 olarak gerçekleşti.

Anketteki "İktidara kim gelirse gelsin, 'düşük faiz' odaklı ekonomi politikalarında değişiklik olmalı mı?" sorusuna yanıt veren CEO'ların yüzde 90,6'sı 'yüksek kur-düşük faiz' politikasının terk edilmesi gerektiğini belirtirken, katılımcıların yalnızca yüzde 9,4'ü mevcut politikaların devam etmesi gerektiğini ifade etti.

DOLAR KURU BEKLENTİSİ 24-28, ENFLASYON YÜZDE 50

Anket sonuçlarına göre, her 10 CEO'dan 4'ü doların yıl sonuna kadar 24-28 bandında olacağını tahmin ederken, katılımcıların yüzde 39'u enflasyonun yıl sonunda yüzde 50'nin üzerinde seyredeceği tahmininde bulundu. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar