18 yılın en düşüğüne geriledi: Brent petrolü 20 doların altında

18 yılın en düşüğüne geriledi: Brent petrolü 20 doların altında
Batı Teksas Petrolü (WTI) fiyatında dün yaşanan sert düşüş, Brent petrolü de etkiledi. Varil fiyatı 20 doların altına inerek, 2002'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Küresel petrol fiyatları dünya genelinde giderek tam doluluk seviyesine ulaşan depolama kapasitesi nedeniyle dün tarihinin en sert günlük düşüşünü yaşadı.

ABD ham petrolünde dün yaşanan sert hareketler, bugün Brent petrole de yansıdı. Brent petrol dünkü kapanışa göre yüzde 22 civarı değer kaybıyla 20 doların altına geriledi. Brent petroldeki bir günlük düşüş 6 dolara yaklaşmış durumda. Brent petrolü 20 doların altına inerek, son 18 yılın en düşüğüne gerilemiş oldu.

Öğlen saatleri itibariyle NYMEX Batı Teksas Petrolü (WTI) mayıs vadeli kontratlar -2 dolar düzeyinde değerlenirken, haziran ayı vadesine ait kontratlar 17 dolar düzeyinde. Brent petrolün varili ise yüzde 22 değer kaybıyla 19,80 dolardan el değiştiriyor.

Petrol fiyatlarında yaşanan değer sert düşüşte petrol talebindeki düşüş ve arz fazlası sorunun yanı sıra vadeli piyasaların teknik özellikleri de etkili oldu. Bugün sona erecek olan Batı Teksas Petrolü (WTI) mayıs vadeli kontratını elinden çıkarmayan yatırımcıların mayıs ayı başında kontrat üzerinde yazan petrolü teslim alması gerekiyor.

Halihazırda haftalardır düşük seyreden fiyatları petrol stoklarını tarihi seviyelere taşıdığı için depolama sorunu yaşanıyor. Petrol depolamak için yer bulamayacak olan yatırımcılar, iki hafta içinde bu petrolü teslim almamak için elindeki kontratı bir para karşılığında değil; üzerine para vermeyi göze alarak elinden çıkarmaya çalıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar